Tényleg lecserélte a náci jelvényeit az Azov-alakulat?

A farkas csak a szőrét változtatja meg, a természetét nem. 

A The Times írta meg, hogy az Azov újonnan felállított harkivi különleges rendeltetésű alakulata lecserélte az anyaegység 2014 óta használt szimbólumát, a wolfsangelt, azaz a farkashorgot, amely a második világháborúban több Waffen-SS egység, köztük a hírhedt 2. SS „Das Reich” páncéloshadosztály jelvénye is volt.

A The Times cikkírója szerint az alakulat új jelvénye egy arany háromágú szigonyra, az ukrán nemzeti jelképre emlékeztet. Valójában a három aranykard eredetét az Azov Mariupol közelében lévő (azóta elfoglalt) bázisánál kell keresni.

„A három aranykard az Oroszország által elfoglalt Azov ezred urzufi bázisán lévő szentélyt jelképezi.

Az ellenség elfoglalta Urzufot […] elpusztítja a szentélyeket, de nem lesz képes elpusztítani sem az eszméinket, sem az emlékezetünket”

– tisztázta a jelvényekkel kapcsolatban Makszim Zorin, az Azov Különleges Műveleti Zászlóalj parancsnoka.

„Új egységeket hozunk létre ugyanazon elvek és ideológiai alapok mentén, mint a legendás Azov-ezred”

– magyarázta Zorin a harkivi alakuló ceremónián, utalva a háború kitörése óta toborzott különböző Azov-egységekre, valamint felvázolva továbbiak alapítását.

A The Times cikke kitér arra is, hogy a wolfsangel szimbólum használata hogyan “segített az orosz propagandának elhitetni, hogy Ukrajnát foglyul ejtették a szélsőjobboldali nacionalisták”.

A cikk írója azonban megfeledkezett felhívni a figyelmet pár „apró részletre” az Azov harkivi „újrabrandelése” kapcsán. Mégpedig, hogy az alakulat

habár külsőségekben igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy megújult, a felszín alatt maradt a régi.

Orosz propaganda ide, vagy oda, mindezt a Zorin saját Telegram-csatornájára feltöltött képek bizonyítják:

 

forrás