Oktatási programmal az előítéletek ellen

TEV logoElső alkalommal idén március 26-29. között kerültzahor logo megrendezésre az a különleges oktatási program, amelyben hazai általános iskolák felső tagozatában és középiskolákban tanító pedagógusok vehettek részt. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) által szervezett négynapos program keretében a pedagógusok a holokauszttal és az előítéletekkel kapcsolatos oktatási anyagokkal ismerkedhettek meg annak érdekében, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni az iskolákban is egyre erőteljesebben megjelenő előítéletes viselkedéssel szemben.

A Tett és Védelem Alapítvány a Claims Conference támogatásával tanárképző programot szervezett március 26. és 29. között általános iskola felső tagozatán és középiskolában tanító pedagógusok részére. A program fő célja, hogy a tanárok rendelkezzenek olyan eszközökkel, amelyek segítségével hatékonyan tudják távol tartani a fiatal generáció tagjait a különböző jellegű és irányú előítéletektől. A kurzus arra az esetre is felkészíti az eddig eszköztelen pedagógusokat, ha előítéletes diákokkal kell vitába szállniuk.

Az első alkalommal megrendezett képzésen összesen 21 pedagógus vett részt, akik az ország különböző településeiről érkeztek Budapestre. A program során a résztvevők megismerkedtek a Zachor Alapítvány valamint a Dél-kaliforniai Egyetem Soá Alapítványa tananyagaival is. Ezek között szerepeltek például olyan, személyes történeteket feldolgozó multimédiás és digitális tananyagok is, amelyek bizonyítottan hatékonyabbak a kérdéses területen, mint a hagyományos oktatási eszközök. A tanároknak lehetőségük nyílt arra, hogy megismerkedjenek a tananyagok használatának pedagógiai módszertanával, ami szintén segítséget jelenthet számukra a holokausztról és az előítéletekről való oktatásban. A négynapos képzés során bemutatott, illetve kipróbált tananyagok maximálisan megfelelnek a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség (IHRA) oktatási ajánlásainak is.

A kurzus fogadtatása a résztvevők körében is egyértelműen pozitív volt: a tanárok többsége visszajelzésében azt írta a szervezőknek, hogy a jövőben még intenzívebben szeretne bekapcsolódni a téma tanításához szükséges pedagógiai munkába. A program végső célja egy olyan pedagóguscsoport kialakítása, akik elsődleges alakítói lehetnek a minőségi holokauszt- és előítélet-ellenes oktatásnak a magyar tantervben.

A program további célkitűzései:

  • minőségi tanterv felállítása, az oktatáshoz szükséges eszközök és módszerek biztosítása az oktatók számára;
  • az oktatók támogatása a tanult módszerek mindennapi tanítási gyakorlatba történő beillesztésében;
  • naprakész, nemzetközileg elismert és Magyarországon is elfogadott oktatási anyagok használati kultúráját kiépítése a holokauszt és az antiszemitizmus témakörében;
  • a témában már rendelkezésre álló oktatói anyagok széleskörű terjesztése;
  • az antiszemitizmus és az intolerancia elleni harc támogatása Magyarországon a formális oktatáson keresztül;
  • szakmai hálózat kiépítése az oktatók között.

A szervezők tervei szerint minden egyes tanárképzési kurzus négynapos programot jelent a résztvevők számára. Az idei évben még további 3 hasonló kurzus kerül megrendezésre szeptember, október és november folyamán, decemberben pedig a teljes képzési program eredményeinek kiértékelése történik meg.