Nem edzi az izraeli atlétákat kitiltó Malajzia úszócsapatát a lengyel olimpikon

Visszautasította a malajziai nemzeti úszócsapat edzői állását egy lengyel olimpikon úszó az ország izraeli atlétákra vonatkozó tilalma miatt.

Eredetileg Malajzia rendezte volna a 2019-es para úszó világbajnokságot júliusban, azonban a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság megvonta az országtól e jogot, miután nem engedték az izraeli úszókat versenyezni.

Bart Kizierowski facebook üzenetben jelentette be, többek között a „maláj politikusok világbajnokságon versenyezni szándékozó atléták vízumának megtagadásával kapcsolatos nyilatkozatai miatt” utasította vissza a Malajziai Úszószövetség ajánlatát.

A lengyel olimpikon ennek ellenére megköszönte Malajziának a felkérést, számolt be erről egy helyi angol nyelvű újság, a The Star. A poszt azóta eltávolításra került, vélhetően az azt követő Izrael-ellenes illetve antiszemita kommentek százainak köszönhetően.

Hasonló kommentekkel teltek meg az olimpikon más témájú instagram posztjai is.

Kizierowski képviselte Lengyelországot az 1996, 200, 2004, és 2008-as olimpiai bajnokságokon. Jelenleg Spanyolországban dolgozik úszóedzőként.

Malajzia iszlám ország, melynek nincsenek diplomáciai kapcsolatai Izraellel, az országba lépés izraeli útlevéllel pedig lehetetlen.

Forrás: JTA