Merénylet a moszkvai zsidó múzeum igazgatója ellen

Rálőttek az Orosz Zsidó Történeti Múzeum igazgatójára, Szergej Usztinovra Moszkvában. Az igazgató a nyakán sérült meg, állapota kritikus, de stabil, a rendőrség szerint elképzelhető, hogy antiszemita indíttatású támadás történt.

 

Sergei UstinovA moszkvai Orosz Zsidó Történeti Múzeum egy magángyűjtemény, Usztinov 2011-ben alapította az Orosz Zsidó Kongresszus támogatásával. A múzeum weboldala szerint a gyűjtemény több mint 4000 tárgyból áll, és az oroszországi zsidóság elmúlt 200 évét mutatja be.

 

Szergej Usztinov amellett, hogy a múzeum alapítója és igazgatója, egyben az Orosz Zsidó Kongresszus tagja alelnöke is. A támadást a rendőrség szerint egy magányos merénylő követte el, aki Usztinov ingatlanközvetítő cége mellett, egy parkolóban lőtt rá áldozatára, a múzeum szomszédságában.

A fegyver, amit használt egy Osa típusú, elvileg nem halálos riasztópisztoly volt, ennek ellenére életveszélyes sérülést okozott. Orosz sajtóértesülések szerint a nyakán érte a lövés, állapota súlyos, de stabilizálták.

 

A rendőrség vizsgálja, mi lehetett a támadás indítéka, szerintük vagy egy üzleti vita kapcsán kerülhetett rá sor, vagy gyűlölet-bűncselekmény történt. Az Orozs Zsidó Kongresszus közleményében azt írta, még túl korai a konkrét következtetéseket levonni a merénylet okáról. De, mint mondják, „az alapján, hogy a támadást a zsidó múzeum mellett, demonstratív módon követték el, lehetséges, hogy nacionalista felhangjai voltak.”

 

Az orosz belügyminiszter, Vladimir Kolokolcov arra kérte a rendőrséget, „fordítsanak különös figyelmet  a nyomozásra, amelyet az oroszországi zsidó közösség egyik prominens tagja ellen követtek el”, valamint, hogy „megfelelő módon járjanak el, ha kiderül, hogy a bűncselekményt etnikai gyűlöletből követték el.