Máris szétesett a legfrissebb szélsőjobbos szövetség

Július 8-án, szombaton este 6 órai kezdettel bontott zászlót az új szélsőjobbos mozgalom. Nem tudni pontosan, hogy mi lesz a nevük RIA vagy Erő és Elszántság, azt sem, hogy párttál alakulnak vagy sem, azt sem, hogy mely szervezetek szövetségeként jön létre, csak azt, hogy a zászlójuk talán a legunalmasabb, amit a szélsőjobbon találni lehet.

Vecsés 2017

A vecsési eseményt eredetileg azért hívták össze, hogy bejelentsék a RIA (Rend és Igazságosság – de mi az az „A”?) párt megalakulását, amit Orosz Mihály Zoltán nevével jegyeztek be. Végül, bár megjelent a rendezvényen, de nem szólalt fel az érpataki modell kitalálója, sokáig a Jobbik kedvenc polgármestere, mint azt a 24.hu riporterének elmondta, neki elege van a náci ideológiából.

Így aztán csak Sabó Attila, a vecsési Jobbik nemrég távozó elnöke beszélt, aki méltó maradt fél évvel ezelőtti önmagához, a beszédét egy forrásmegjelölés nélküli Szálasi-idézettel zárta. Utána az Identitesz nevű formáció vezetője lépett mikrofonhoz, az ő legfontosabb mondandója az volt, hogy Magyarországon sok a cigány, és hamarosan még több lesz. Szerinte ez nagyobb gond, mint az egészségügy, az oktatás vagy a korrupció. A beszédét hátborzongató módon ellenpontozta a rendezvény helyszíne melletti síneken átrobogó tehervonatok hagja és látványa.

Végül a hosszú, kanyargós szélsőjobbos múlttal rendelkező Tyirityán Zsolt szólalt föl, a fehér fajú rasszisták nevében próbálta csekély sikerrel aktivizálni a közönséget, majd ő szólította színpadra a mozgalom új zászlóját, ami tollat és fokost ábrázol, utalva a magukat intellektualitásában minőséginek gondoló Identiteszre és a saját „sportmozgalmára”.

Tyirityán Zsolt és náci barátja, fotó: 24.hu

Tyirityán Zsolt a rendezvény után egy Mein Kampfot szignált, és puszival köszöntött egy horogkeresztes tetoválást mutogató férfit. A 24.hu kérdésére, miszerint milyen érzés ezt a könyvet dedikálni, azt válaszolta, hogy „csodás”. És mivel a horogkereszt olyan önkényuralmi jelkép, aminek nyilvános használata tilos, bízunk benne, hogy a rendőrség is felteszi majd a maga kérdését Tyirityánnak arról, hogy ki az a férfi, akivel láthatólag rég ismerik egymást és bizalmas viszonyban vannak.

Mintegy meglepetéselemként, a rendezvény konferansziéja Lantos János volt, aki korábban a Pax Hungarica nevű hungarista szervezet rendezvényeinek volt szónoka. Most csak nyúlfarknyi szerepe volt, de kérdés, hogy a rendezvényen való szerepvállalása nem azt jelzi-e, hogy Szálasi önjelölt utódai hajlandóak beszállni a már induláskor kihullott érpataki szervezet helyére.