Litvánia elpusztított zsidóságának méltó emlékhelyet építenek

Zsidó múzeumot hoznak létre a litvániai Seduvában, aminek része lesz egy különleges szabadtéri emlékmű is.

A stetl-emlékművet (a stetl a jellegzetes kelet-európai zsidó települések jiddis elnevezése volt) az a finn építésziroda tervezi, amely már dolgozott hasonló projekten Varsóban. Az a munkájuk (Polin) nyerte tavaly az Év múzeuma díjat.

Ezúttal egy helyi irodával közösen dolgoznak. Seduva egykor virágzó zsidó kisváros volt, a múzeum a megmaradt temető mellett épül fel, amit már 2015-ben felújítottak – olvasható a jewish-heritage-europe.eu-n. A településen a holokauszt idején tömeggyilkosság zajlott le, erre már most kisebb emlékművek hívják fel a figyelmet.

Szergej Kanovich az egész projekt mögött álló alapítvány vezetője elmondta: az „Elveszett Stetl Múzeum” fejlett technológiával épül, a látogatók gazdag kulturális és történeti anyagok láthatnak majd Seduva lerombolt részéről és más hasonló zsidó településekről. Megismerkedhetnek az elpusztított litván zsidóság életével, szokásaival, vallásával. Az intézménynek oktatási feladatai is lesznek. Az új múzeum 2700 négyzetméteres területen fog állni.

Kép: jewish-heritage-europe.eu

zsido.com