Kezdődik a hallei antiszemita ámokfutó gyilkos pere

147 tanút fognak meghallgatni Magdeburgban, Stephan Balliet ma kezdődő büntetőperében, ezért a tárgyalást nagyobb terembe kellett költöztetni. Ballietet összesen 13 bűncselekménnyel vádolják, köztük emberöléssel és emberölés kísérletével.

 

Balliet tavaly október 8-án, az egyik legnagyobb zsidó vallási ünnep, jom kippur idején támadt rá a hallei zsinagógára, kifejezetten azzal a céllal, hogy zsidókat öljön. A zsinagógában 52 ember volt. Balliet először gránátot dobott a sírkertbe, majd megpróbálta felrobbantani a zsinagóga kapuját, de ez nem sikerült.

Mivel nem sikerült bejutnia, lelőtt egy járókelőt, és elhajtott. Később egy kebabos büfébe gránátot dobott, majd ott is lelőtt egy embert. Menekülés közben még megsebesített egy házaspárt, aztán elrabolt egy taxit, de végül sikerült elfogni.

A szélsőjobboldali körökben aktív Balliet az interneten élőben közvetítette a támadást, közben antiszemita, bevándorlóellenes megjegyzéseket tett, és balféknek nevezte magát, amiért meghiúsult a zsinagóga elleni merénylet. A közel háromórás ámokfutás felvétele alapján a rendőröknek nem volt nehéz percről percre feltárni a történteket.

 

A cikk az index.hu-n folytatódik.