Jelentősen nőtt az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában

Öt év alatt megduplázódott az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában egy jelentés szerint. A legtöbb támadást angliai nagyvárosokban követték el, elsősorban Manchesterben szaporodtak meg az ilyen esetek.

A brit Community Security Trust (CST), az antiszemitizmus ellen fellépő civil szervezet közzétette féléves jelentését, amely a Nagy-Britanniában előforduló antiszemita cselekményeket gyűjtötte össze idén januártól júniusig. A CST ezek számában drámai emelkedést érzékelt: míg az előző félévben 589, addig idén 767 ilyen esetet regisztráltak, ami 30 százalékos emelkedést jelent.

CST egy 1994-ben alakult, a kormány és a hatóságok által is elismert szervezet, ami Londonban, Leedsben és Manchesterben foglalkoztat összesen 65 szakértőt. A CST célja az antiszemita támadások megelőzése, ennek érdekében felkészítő képzéseket tartanak zsidó szervezetek, iskolák és zsinagógák számára. Emellett fizikai védelmet is nyújtanak, évente mintegy 1000 zsidó kötődésű rendezvényt biztosítanak.

Bátrabban jelentenek, de nem csak ezért emelkedett a támadások száma

„A CST ismét példátlan számú antiszemita incidenst regisztrált, kétszer annyit, mint öt évvel ezelőtt. Ennek oka csak részben lehet az, hogy nagyobb arányban jelentik a támadásokat, de sajnos az is biztos, hogy általánosságban is romlott a helyzet” – foglalta össze a kutatás megállapításait a CST vezetője, David Delew.

Az elmúlt fél évben havonta több mint száz antiszemita incidens történt. Ez a szám az elmúlt években először volt ilyen magas, de egyben tendencia része is. Az elmúlt öt évben folyamatosan emelkedett a támadások száma, a 2012 óta csaknem megduplázódott.

Az adatok alapján, írja a CST, az antiszemita incidensek „általános és tartós” emelkedéséről lehet beszélni. Szerintük a számokat növeli az is, hogy a zsidó közösség, valamint biztonsági szolgálatok tagjai érzékenyebbek a támadásokra, ezért nagyobb arányban jelentik azokat a rendőrségnek. Azonban ez önmagában nem magyarázza meg ezt a gyors emelkedést.

A leggyakoribb antiszemita cselekmény 2017 első felében a verbális, utcai zaklatás volt, 203 ilyen esetet rögzítettek, ezek sértettjei általában olyan emberek voltak, akiket valamilyen látható, hagyományos zsidó viselet miatt inzultáltak. Az időszakban 80 erőszakos támadás történt, ezek mindegyike könnyű testi sértés volt, életveszélyes sérülés nem történt.

A 767 incidens mintegy háromnegyede Londonban és Manchesterben, illetve a városok agglomerációjában történt. Ezek a városok adnak otthont az Egyesült Királyság két legnagyobb zsidó közösségének. Londonban a támadásos száma 10 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest, Manchesterben viszont 84 százalékkal. A többi támadást nagyrész szintén angliai városokban követték el, köztük Hertfordshire-ban, Gatesheadben, Leedsben és Birminghamben.

A belügyminiszter és a rendőrség is megszólalt

A jelentést kommentálta több brit parlamenti politikus is, köztük Amber Rudd belügyminiszter. Mint mondta, az antiszemitizmusnak egy sokszínű és nyitott országban nincs helye. Rudd szerint a jelentés jól mutatja a kormány gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos akciótervének fontosságát. Ennek során arra biztatják az ilyen bűntettek áldozatait, hogy tegyenek feljelentést, vagy kérjenek segítséget a CST-hez hasonló civil szervezetektől.

Dawn Butler ellenzéki politikus, kisebbségügyi árnyékminiszter szintén aggodalmát fejezte ki az antiszemitizmus emelkedése miatt, szerinte a jelenség gyökereit kellene kezelni, akár büntetőjogi eszközökkel.

Megszólalt a brit rendőrség antiszemita támadásokkal foglalkozó csoportjának vezetője, Garry Shewan is. Szerinte a jelentés egyértelműen arra utal, hogy növekedett a brit zsidó közösséggel szembeni erőszak, aminek megfékezése a rendőrség felelőssége is. Ebben, mondta, együttműködnének a CST-vel is.

A CST oldalán azt javasolja, ha valakit hasonló zaklatás ér, kevésbé súlyos esetekben hozzájuk, vészhelyzetben a rendőrséghez forduljon.

Forrás:  https://cst.org.uk/news/blog/2017/07/27/cst-antisemitic-incidents-report-reveals-record-number-of-antisemitic-hate-incidents-in-first-six-months-of-2017