Írország kriminalizálná a ”megszállt területek” termékeivel való kereskedést

Az ír parlament alsóháza csütörtökön fogadta el az úgynevezett izraeli ”megszállt területek”, Kelet-Jeruzsálem, a Golán-fennsík, és Júdea-Szamária termékeinek importálását, illetve adás-vételét betiltó törvényjavaslatot.

A törvényt övező heves vita során bizonyos ír törvényhozók arra figyelmeztettek, annak elfogadása és életbe léptetése akár a dublini izraeli nagykövetség bezárásához vezethet, illetve negatívan hathat az ír-amerikai kapcsolatokra is. Az izraeli külügyminisztérium a javaslatot ”a tiszta ellenségesség kifejeződésének” nevezte nyilatkozatában.

A Dáil 78 szavazattal fogadta el a törvényt három tartózkodással és 45 ellenszavazattal az öt lépcsős folyamat második lépéseként.

Az ír republikánus párt, a Fianna Fáil által indítványozott intézkedés büntethetővé tenné „a megszállt területek illegális telepeiről származó termékek, szolgáltatások, természeti erőforrások importálását és adás-vételét.”

A Fianna Fáil külügyi szóvivője, Niall Collins az Irish Independentnek elárulta, a szavazást megelőzően egyre nőtt pártja „aggodalma látva Izrael folyamatos és nyilvánvaló tevekénységét a nemzetközi törvények ellenében.” Hozzátette, a javaslat nem sérti majd az izraeli termékek adás-vételét, csupán a telepesek termékeit.

Az ír felsőház, a Seanad már júliusban megszavazta a törvényjavaslatot.

A döntés ellen az Ireland Israel Alliance és az International Christian Embassy Jerusalem (ICEJ) izraelbarát szervezetek egyaránt felszólaltak, kisebb tűntetés keretében.

Politikusoknak címzett levelében az ICEJ munkatársa, Paul Coulter kijelentette: „Izraelt és a zsidó népet szerető ír állampolgárként egyszerre háborodok fel és szégyenkezek az intézkedésen. Felháborít a törvényjavaslat alig leplezett antiszemitizmusa, és szégyennel tölt el honfitársaim azt övező lelkes támogatása. Izrael kritizálása nem automatikusan antiszemitizmus, de a kipécéző kritika és bojkott bizony az.”

Forrás: JTA, Jpost