„A gázkamrák csak turistáknak készült látványosságok” – A TEV akciója nyomán 121 antiszemita, holokauszt-tagadó videóból 63-at már eltávolított a YouTube

A Tett és Védelem Alapítvány tavaly ősszel kampányt indított a közösségi médiában található gyűlöletkeltő tartalmak eltávolítása érdekében. A YouTube munkatársai nyitottak voltak a kezdeményezésre, és a TEV által bejelentett anyagok felét már levették a videó megosztó oldalról. Sajnálatos módon azonban még mindig tucatnyi, magyar felirattal ellátott, vagy magyar nyelvű hazug, antiszemita, holokauszt-tagadást megvalósító tartalom érhető el a világ legnagyobb videómegosztó oldalán.

Az elmúlt évek negatív fejleményei – a terrorcselekmények számának növekedése, az antiszemitizmus erősödése, az irányított dezinformációs kampányok – ráirányították a figyelmet a közösségi médiában elérhető jogszabálysértő tartalmak elleni hatékony fellépés szükségességére. A gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet az európai döntéshozók kiemelt feladatnak tekintik. Ennek eredményeképpen született meg az Európai Bizottság és az informatikai vállalatok közösen elfogadott magatartási kódexe.

Az önszabályozásra építő kódex fontos szerepet szán azoknak a civil partnerszervezeteknek is, amelyek monitorozzák a közösségi médiában fellelhető tartalmakat, és bejelentéseikkel segítenek a jogsértő anyagokat azonosítani. Az informatikai vállalatok adatszolgáltatással és a bejelentéssel kapcsolatos tájékoztatással ösztönzik a szakértőket a bejelentések benyújtására.

A szigorú büntetésekkel fenyegetett informatikai vállalatoknak alapvető érdeke, hogy a hatástanulmányok visszaigazolják az önszabályozó munka eredményességét. A magatartási kódex alapján kialakult gyakorlatot az olyan társadalmi szervezetek tudják leginkább hitelesíteni, amelyek aktívan részt vesznek a sértő tartalmak bejelentésében és „megbízható bejelentőknek” számítanak.

A Tett és Védelem Alapítvány arra törekszik, hogy partneri kapcsolatot alakítson ki a közösségi médiát működtető informatikai vállalatokkal. Ennek érdekében nagyszámú, hiteles bejelentést továbbított a YouTube felé olyan magyar nyelvű vagy magyar felirattal ellátott antiszemita tartalmakról, amelyek a zsidósággal szembeni gyűlöletre uszítanak vagy tagadják a holokausztot.

Az elmúlt három hónapban összesen 121 videót jelentett az Alapítvány a YouTube munkatársainak, melyből 63 videó már nem elérhető. A Tett és Védelem Alapítvány a következő hónapokban tovább folytatja ezt a munkát annak érdekében, hogy segítsen megtisztítani a közösségi médiát a gyűlölködő és uszító anyagoktól.

Az eltávolított videók között szerepel többek között Ágoston Tibor, Jobbikos képviselő beszéde is, melyben láthatóan szándékosan a „hollo-kamu” szót használja, illetve elmondja, a holokauszt 6 millió zsidó áldozatával kapcsolatban, hogy biztosan nem 6 millió a pontos szám, annál jóval kevesebb, de amennyiben igaz lenne az adat, „az lenne csak a jó”.

Sajnos továbbra sem kerültek eltávolításra – a TEV bejelentésének ellenére sem – olyan, esősorban külföldi, angol nyelvű tartalmak, mint például David Cole angol „történész” holokausztcáfoló dokumentumfilmje, melyben olyan elfogadhatatlan megállapítások vannak, magyar felirattal ellátott módon megjelenítve melyek szerint „kevés bizonyíték van a holokausztra” vagy „a gázkamrákat csak a turistáknak mutogatják Auschwitzban, valójában hamis, a háború után építettek a lengyelek.”

„A Tett és Védelem Alapítvány elkötelezett annak érdekében, hogy az ehhez hasonló, a holokauszt-tagadást megvalósító tartalmak eltűnjenek a közösségi média terekből, ennek érdekében folytatjuk a megkezdett munkát, és bízunk abban, hogy a Google (YouTube) illetékesei is partnerek lesznek ebben a jövőben is” – mondta Szalai Kálmán, a szervezet titkára.

 

Forródrót

Ha Önt

  • zsidósága miatt hátrány érte
  • antiszemita jelenséget látott, hallott
  • horogkeresztet, SS-ruhát, nyilaskeresztet vagy más fasiszta-náci szimbólumot észlelt
  • holokauszttagadó vagy –relativizáló közbeszéddel találkozott

forduljon hozzánk bizalommal! Teljeskörű jogsegélyt, tanácsadást biztosítunk, szükség esetén az illetékes hatóságok felé eljárunk!

0-24 hívható Antiszemitizmus forródrót:

+36 1 510 0000

online bejelentő:

http://tev.hu/jogsegely/#online-bejelent

facebook bejelentő:

https://www.facebook.com/TEVAlapitvany