Átneveznének egy Anne Frankról elnevezett óvodát Németországban

Miközben Németország utcáin egyre több az Izrael-ellenes, antiszemita incidens, botrányos ügy pattant ki egy német kisvárosban. A kelet-németországi Szász-Anhalt tartomány egyik óvodájának kuratóriuma úgy döntött, hogy nevet változtat az intézmény. Tangerhütte város óvodáját tehát a jövőben már nem a nácik által meggyilkolt zsidó kislányról, Anne Frankról nevezik el, csak „Világfelfedező” lesz a neve – írja az Euronews magyarországi kiadása.  

Foto: Christian Schroedter / Bild

„Iskolákat, oktatási intézményeket, utcákat és napköziotthonokat is azért neveztek el róla, hogy megőrizzék emlékét a jövő nemzedékei számára” – emlékeztet a Frankfurter Allgemeine a németországi születésű, családjával 1934-ben Amszterdamba menekült Anne Frank történetére, akit 1945-ben, 15 évesen gyilkoltak meg a bergen-belseni koncentrációs táborban.

Az óvoda átnevezését Andreas Brohm polgármester hivatalosan azzal indokolja, hogy

az intézmény ma „nyitottabb, mint korábban”, „jobban elősegíti a gyermekek önrendelkezését és sokszínűségét”, márpedig „az intézmény számára fontos, hogy ezt a koncepcionális változást a külvilág számára is láthatóvá tegye.”

A lépést az óvoda vezetői szerint a szülők kezdeményezték, „gyerekbarátabb” nevet akartak,

különösen a migrációs hátterű szülők panaszkodtak állítólag arra, hogy „nem tudnak mit kezdeni” Anne Frank nevével.

Az azonban nem derül ki a német lapjelentésekből, hogy miért enged az óvoda a nyomásnak, és miért nem tekinti feladatának elmondani e szülőknek, ki volt a névadójuk.

Az óvoda átnevezése egy olyan időszakban történik, amikor Németország utcáin „palesztin-párti”, a Hamász terrorját ünneplő tízezrek vonulnak és követnek el számos antiszemita atrocitást. A Bild című lapnak ugyanakkor egy helyi lakos azt mondta: nem tudja elképzelni, hogy a migráns szülők gyakoroltak nyomást az intézményre, mivel Tangerhüttében főleg oroszok és ukránok vannak, arabok alig.

Nem Tangerhütte az első német település, amelynek kellemetlenné vált a meggyilkolt zsidó lány emléke – írja a német lap. A türingiai Elxleben 2021-ben szintén úgy érezték, nem tudják elmondani a gyerekeknek, hogy ki volt Anne Frank, ezért le akarták cserélni a nevét. A lépés ellen azonban sokan tiltakoztak, a zsidó közösség is, ezért a polgármester végül kénytelen volt bocsánatot kérni és lefújni a tervet.