Antiszemita jellegű gyilkossággal vádolnak két francia fiatalt, akik Allah akbart kiáltva megkéselték Mireille Knoll 85 éves holokauszttúlélőt

Antiszemita jellegű gyilkosság címén rendelte el a pert a párizsi ügyészség a két gyanúsított ellen egy 85 éves zsidó nő több mint két évvel ezelőtti meggyilkolásának ügyében – közölték hétfőn igazságügyi források.

Korábban nem szándékos emberölés miatt folyt ellenük eljárás.

A 85 éves Mireille Knoll késszúrásokkal teli, részben megégett holttestére 2018. március 23-án találtak rá abban a párizsi lakásban, ahol egyedül élt. Az asszonyt 11 késszúrással ölték meg, a lakásban legalább öt helyen gyújtottak tüzet szándékosan. Az eset óriási felháborodást váltott ki Franciaországban, a zsidó szervezetek és a politikai pártok pár nappal később többezres tiltakozó menetet szerveztek az antiszemitizmus ellen Párizsban.

Az előzetes letartóztatásba került két gyanúsítottat egyből azzal vádolták, hogy valós vagy vélt vallási hovatartozása miatt ölték meg otthonában az idős zsidó asszonyt, akit ki is raboltak, de végül csak szándékos emberölés miatt indult ellenük eljárás.

A nyomozók feltételezése szerint az áldozat rablás áldozata lett, jóllehet nagyon szerény körülmények között élt lakótelepi otthonában, és a rablás ismeretlen okok miatt végződött emberöléssel.

Az egyik gyanúsított egy jelenleg 30 éves férfi, Yacine Mihoub, aki Mireille Knoll szomszédja volt, születése óta ismerte és rendszeresen látogatta. Tettestársa, Alex Carrimbacus, egy 24 éves, pszichológiai kezelés alatt álló hajléktalan volt.

Az ügyészség utóbb két súlyosbító körülménnyel egészítette ki a vádiratot: a megölt nő különösen veszélyeztetett volt, és a bűncselekményt egyértelműen az áldozat vallása miatt követték el.

Egy harmadik személynek, Yacine Mihoub anyjának is az esküdtszék elé kell állnia. Ellene az a vád, hogy egy, a bűncselekményt érintő tárgyat eltüntetett, és ezzel hátráltatta a nyomozást. A rendőrök a nőt azzal gyanúsítják, hogy megtisztította a kést, amellyel a gyilkosságot elkövették.

„Ahogy mindig is mondtam, Mireille Knollt azért ölték meg, mert egy védekezésre képtelen idős ember volt, és mert a zsidó származása miatt rendkívüli utálatot keltett a támadóiban”

— mondta Gilles-William Goldnadel, a Knoll család ügyvédje.

„A vizsgálóbírók nem tudtak ellenállni a közvélemény nyomásának” – vélte Charles Consigny és Fabrice de Korodi, Yacine Mihoub két ügyvédje. A hajléktalan „Alexandre Carrimbacus vallomásán kívül semmilyen olyan jel nincs az ügyben, amely antiszemita jellegre utalna” – tették hozzá.

Az ügyészség a két gyanúsított tanúvallomása alapján nyilvánította antiszemita jellegűnek a gyilkosságot. Mireille Knoll szomszédja jól ismerte az asszony vallását, tettestársa pedig azt állította, hogy

a gyilkosság elkövetésekor azt kiállította, hogy Allah akbar (Allah a leghatalmasabb).

A két gyanúsított tanúvallomása ugyanakkor több ponton ellentmond egymásnak a hatóságok szerint.

Mireille Knoll 1932-ben született Párizsban.

1942 júliusában túlélte a Vel d’Hív razziát, amely Franciaországban a zsidók legjelentősebb tömeges begyűjtése volt a náci haláltáborokba történő deportálások előtt.

A nő anyjával Portugáliába menekült a második világháború idején, majd visszatért Párizsba, s egy holokauszttúlélőhöz ment feleségül.

 

forrás: neokohn