Antiszemita festményt takartak le Németországban

A világ egyik legjelentősebb kortárs kiállításán, a kasseli Documentán néhány nappal a megnyitó után a szervezők letakartak egy műalkotást, amely antiszemita részletével felháborodást váltott ki.

 

A Taring Padi indonéz művészkollektíva által készített alkotás letakarásáról a művészcsoport, a menedzsment és a művészeti vezetés közösen döntött, miután többen követelték a nagyméretű transzparens eltávolítását. A képen többek között

egy disznóarcú katona is látható, aki Dávid-csillaggal díszített sálat és egy sisakot visel, amelyen az izraeli titkosszolgálat, a Moszad neve szerepel.

Az izraeli nagykövetség felháborodását fejezte ki a kép miatt, a berlini Amerikai Zsidó Bizottság pedig Sabine Schormann, a Documenta igazgatójának azonnali elbocsátását követelte.

„Az egyes kiállítási tárgyakon látható elemek Göbbels és követői propagandájára emlékeztetnek a német történelem sötét időszakából. Ezeknek semmi közük a véleménynyilvánítás szabadságához, egyszerűen a régi típusú antiszemitizmus kifejeződései”

– hangsúlyozta a nagykövetség.

Korábban az Anne Frank Oktatási Központ igazgatója, Meron Mendel, Claudia Roth német kulturális miniszter és Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke is elítélte a művet.

Mendel, aki antiszemita uszításnak nevezte a képet, szintén eltakarását vagy eltávolítását követelte, és az idei Documenta körüli problémák megvitatására szólított fel.

 

forrás