Adócsalással vádolják az Izrael-ellenes mozgalom alapítóját

Lehet, hogy nincs is baja Izraellel, csak nem akart adót fizetni.

Adócsalás vádjával az izraeli hatóságok letartóztatták Omár Bárgutit, a zsidó állam elleni szankciókért küzdő, és Izrael létjogosultságát megkérdőjelező BDS mozgalom alapítóját. Az észak-izraeli Akkóban élő Bárguti katari állampolgár, felesége izraeli arab. A Tel-Avivi Egyetemen szerzett diplomát filozófiából – annak ellenére, hogy az izraeli oktatási intézmények bojkottjáért is küzd.

Az ügyészség szerint a férfi 700 000 dollárnyi jövedelme után mulasztott el adót fizetni 2007 és 2017 között. A bevételre a Palesztin Hatóság területén bankautomatákat üzemeltető, rámállái National Computing Resources cég alkalmazottjaként tett szert. A pénzt egy palesztin bankszámlán tartotta, így próbálta meg elkerülni az adóhatóság figyelmét. Feltételezik, hogy rendelkezik egy titkos amerikai bankszámlával is, melyre előadásainak tiszteletdíjait, valamint a könyvei után járó jogdíjakat utaltatta.

A rendőrség közleménye szerint a házkutatás alkalmával bizonyítékokat találtak a fent említett vádakra, ezért elrendelték Bárguti előzetes letartóztatását. Miután a haifai bíróság kihallgatta, óvadék fejében szabadlábra helyezték, de utazási tilalommal sújtották. Ügyvédje e korlátozás feloldását kérvényezte, mert áprilisban Bárguti kitüntetést szeretne átvenni külföldön a BDS mozgalomban végzett tevékenységéért.

BDS demonstráció

Az általa alapított BDS mozgalom 2005 óta azért küzd, hogy a világ elszigetelje Izraelt a gazdasági, a diplomáciai, a kulturális és a tudományos és oktatási életben egyaránt. A mozgalom vezetői közül többen azt is kijelentették, hogy végső céljuk a zsidó állam elpusztítása. Bárguti erről így fogalmazott: “Tanúi vagyunk a cionizmus gyors megsemmisülésének, és ezt semmi sem gátolhatja meg.  Én a magam részéről az eutanáziát javaslom.” Kifejtette továbbá, hogy “a BDS határozottan ellenzi egy zsidó állam jelenlétét Palesztina bármelyik részén”, illetve, hogy “a palesztinoknak joga van az ellenállásra, minden eszközzel, beleértve a fegyveres harcot is”. A mozgalom egy másik vezető aktivistája, Ászád Ábu Hálil ezt mondta: “A BDS valódi célja Izrael Állam megsemmisítése”. A BDS demonstrációi gyakran erőszakosak, és nem félnek zsarolással, illetve fenyegetéssel elérni céljaikat.

Magyarországon 2015-ben, a CEU adott helyet egy ismert BDS aktivista, a “cionista gyarmatosító vállalkozás végét” hirdető professzor rendezvényének. Joseph Massadot, aki “Izrael megszűnését a közel-keleti béke alapvető feltételének” látja, és támogatja az erőszakos Izrael-ellenes mozgalmakat, az egyetem egyik társadalomtudományi tanszéke hívta meg. A Tett és Védelem Alapítvány tiltakozott az esemény ellen.

Omár Bárguti

A mozgalom kezdeti sikerei után az izraeli vezetés felvette a kesztyűt, és ellenlépésekkel igyekszik a delegitimizációs törekvéseket semlegesíteni. A nyugati világ vezetői is egymásután fordultak el a mozgalomtól, mely nem rejtette véka alá antiszemita meggyőződését sem. Obama, majd Trump elnök, Hillary Clinton, Angela Merkel és más vezetők is elhatárolták magukat a BDS-től, számos országban jogi lépésekkel is korlátozzák tevékenységét, és a kulturális életben is egyre többen tartják vállalhatatlannak a szervezet antiszemitizmusát. A német kormányzópárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) határozatba foglalta, hogy “elveti és elutasítja a BDS mozgalom tevékenységének minden formáját, melyet antiszemitizmuskéntértékel”. A brit miniszterelnök, Theresa May kijelentette, hogy a BDS működése helytelen és elfogadhatatlan, és a kormánya nem tart fent kapcsolatot azokkal, akik közösséget vállalnak vele”.  2015 októberében a francia legfelsőbb bíróság a BDS akcióit a gyűlöletbeszéd egyik formájának nyilvánította, és a mozgalom munkájában résztvevőket gyűlöletkeltésért és diszkriminációért tartotta felelősnek.

Forrás: Tower

zsido.com