A Torontói Egyetem palesztinbarát szervezetei rosszul éreznék magukat, ha kóser élelmiszert kapnának a zsidó diákok

A Torontói Egyetemen működő Hillel diákszervezet régóta küzd azért, hogy az intézmény zsidó hallgatói kóser étkeztetést vehessenek igénybe. Az egyetem Hallgatói Szövetségének (GSU) vezetősége azonban nem támogatta a kezdeményezést, mert “kényelmetlenül érezné magát, ha egy olyan szervezet kérését támogatná, mely nyíltan Izrael-barát”. Hozzátették továbbá, hogy feltételezhetően a szövetség tagsága is ellenezné a kóser élelmiszerek megjelenését az intézményben, mert korábban a BDS-mozgalom mellett foglaltak állást.

 

“Szégyenletes, hogy a GSU évek óta lehetővé teszi Torontói Egyetem zsidó hallgatóival szembeni ellenséges bánásmódot. Az egyetem vezetőségének kötelessége fellépni az intézményben tapasztalható antiszemitizmus ellen. Néhány udvarias szó nem elég” – jelentette ki a kanadai B’nai Brith szervezet igazgatója, Michael Mostyn, aki arra is felszólította az egyetemet, hogy biztosítson kóser étkezést az ezt igénylő hallgatóknak és végre reagáljon érdemben egy korábbi, a helyi BDS szervezet működését kifogásoló panaszukra.

A Torontói Egyetemen működő GSU az egyetlen olyan kanadai hallgatói szervezet, mely külön bizottságot hozott létre a BDS mozgalom támogatására és népszerűsítésére. A Bna’i Brith panasza kiemeli, hogy a GSU az intézmény összes hallgatóját képviseli, így a BDS mozgalom hivatalos támogatása sérti az egyetem diszkriminációellenes szabályait.

A tiltakozások hatására a GSU végül egy újabb állásfoglalást adott ki, melyben elnézést kértek, amiért “akaratlanul megbántották a zsidó közösséget”, továbbá találkozót kezdeményeztek a Hillel szervezet képviselőivel, melynek során az “okozott kár enyhítéséről” tanácskoznának, továbbá egyeztetnének arról, “hogy miként kerülhető el a jövőben, hogy az egyetem zsidó hallgatóit újabb sérelem érje”. A GSU azt is közölte, hogy még nem hoztak végleges döntést a kóser étkeztetés bevezetését kérő beadvány kapcsán.

A Hillel vezetősége elfogadta a bocsánatkérést, ám hiányolta, hogy nem történt említés az eredeti nyilatkozat antiszemita stílusú megjegyzéseiről, pedig éppen ez a probléma gyökere.

A Torontói Egyetem egyébként régóta az Izrael-ellenesség egyik fellegvára, és 2005-ben ebben az intézményben tartották meg először a világon az “Izraeli Apartheid Hetet”.

 

forrás: zsido.com