„A szavak szintjén kell megállítanunk a gyűlöletet”

„A szavak szintjén kell megállítanunk a gyűlöletet” – gyűlöletbeszéd elleni konferencia izraeli részvétellel.

Az interneten terjedő gyűlöletcselekmények elleni fellépésről, a migráns válságról és a terrorizmus elleni fellépésről is egyeztetett egymással Trócsányi László igazságügyi miniszter izraeli kollégájával, Ájelet Sakeddel.

Az izraeli miniszter asszony látogatása során rész vett az „Internethasználat és felelősség – Jogi eszközök az online gyűlöletbeszéd megfékezésére” című konferencián. A tudományos találkozón, amelyen jogászok, jogalkotók, a médiahatóság képviselői és más szakértők vettek részt, többek között a gyűlöletbeszéd visszaszorításának és a szólás szabadságnak összeegyeztetéséről, valamint a jogi szabályozás lehetőségeiről is szót ejtettek.

A Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Trócsányi miniszter elmondta: napjainkban a technológia gyorsabban fejlődik, mint a jogi szabályozás. Ennek kapcsán hangsúlyozta a „prevenció és korrekció” fontosságát. Előbbi az oktatást, utóbbi a jogi szabályozást igényli.

Mindkét miniszter beszélt a terrorizmus elleni küzdelem fontosságáról. Ájelet Saked felhívta a figyelmet arra, hogy az internetes gyűlöletbeszéd az első lépés a terrorizmus felé, ahogy az az elmúlt évben Izraelben elkövetett merényleteknél is jól látszott: „A gyűlölködő szavakat később tettek is követik. A szavak szintjén kell megállítanunk a gyűlöletet” – mondta a miniszter asszony. Ezért nagy hangsúlyt fektetnek az interneten burjánzó uszítás visszaszorítására, ami a terrorizmus csökkenését is magával hozza. Mint elmondta, ehhez elengedhetetlen az online szolgáltatókkal való együttműködés, akik nagyrészt támogató partnernek bizonyulnak.

Trócsányi összefoglalójában megemlítette, hogy a két minisztérium között szoros együttműködés alakult ki annak érdekében, hogy megismerjék egymás tapasztalatait és jogi megoldásait. Az izraeli politikus megköszönte az a „bátor és erős hozzáállást”, amivel Magyarország a két ország közötti jó kapcsolatot ápolja.

Az újságírók által feltett kérdésre válaszolva a miniszter asszony elmondta, bár vannak viták a jelenlegi izraeli kormánykoalícióban, az szilárd és még éveken át fogja remélhetőleg kormányozni az országot. A Jeruzsálem napja kapcsán felmerült kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy pártja nem tartja elfogadhatónak a „két állam” megoldást.

Trócsányi László újságírói kérdésre elmondta: a kuruc.infohoz hasonló portáloknak nincs helye a közéletben, ezért mindent megtesznek ennek a régi problémának a kezelésére. Ugyanakkor, mint mondta, a szerver Amerikában található és eddig még nem sikerült fellépni az oldal ellen.

A sajtótájékoztató zárásaként a zsido.com arról kérdezte a miniszter asszonyt: nem vallásos zsidóként egy vallásos párt színeiben elképzelhetőnek tartja-e, hogy a vallásos és a szekuláris izraeli népességet egy platformra lehet hozni egyes kérdésekben. „Én saját magam lehetek erre a legjobb válasz” – válaszotla Ajelet Saked, hiszen őt egy nyilvános belső pártszavazáson választottak meg listavezetővé egy vallásos pártban. Az ő részvétele a pártban egy bizonyíték arra, hogy létezik egy egészséges párbeszéd a vallásos és a szekuláris izraeli társadalom között. Mint mondta, saját szerepét egy hídként látja, aki pozícióján keresztül is közelebb hozhatja egymáshoz a szekulárisakat, a vallásosokat és a hárédieket (hagyományos ortodox irányzatokhoz tartozókat), valamint az izraeli arabokat, akikkel szintén kapcsolatban áll. Mindez fontos azért, hogy ne szétszakadva, hanem egy társadalomként működjön Izrael – szögezte le.gyuloletbeszed