A koronavírus-járványhoz kapcsolódó antiszemita összeesküvés-elméletek

A koronavírus-fertőzés globális méretűvé válásával egyidőben a vírus terjedéséhez köthető antiszemita összeesküvés-elméletek is azonnal szárnyra kaptak. A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) öt európai országra – Ausztria, Románia, Franciaország, Magyarország és Norvégia – kiterjedő sajtóvizsgálatából kiderül, hogy valamennyi esetben a klasszikus antiszemita toposzok köszönnek vissza, amelyek a világuralomra törekvő zsidóság ármánykodásának tudják be a koronavírus megjelenését.

Az európai sajtó kiemelt figyelemmel követi az arab és amerikai sajtónyilvánosságot is, így Ausztriában a vezető szaúdi Al-Watan napilapot szemlézve kiderül, hogy a koronavírus elterjedése Izraelhez és az Egyesült Államokhoz köthető, amelyik „tegnap Kínában jelent meg, holnap Egyiptomban fog, de sem az Egyesült Államokban, sem Izraelben nem fog terjedni.” Olyan vélemények is megjelentek az arab sajtóban, hogy az elmúlt évtizedek össze jelentős vírusát Amerikában hozták létre és izraeli segítséggel terjesztették. Egy iraki politológus, Sadeq Al-Hashemi úgy fogalmazott az iraki televízióban, hogy a koronavírus egy amerikai cionista terv része, melynek célja a világ népességének csökkentése, hasonlóan ahhoz, ahogy korábban a zsidók megsemmisítették az amerikai őslakosokat. Al-Hashemi azt is állította, hogy a Rothschild család monopóliummal bír a biológiai fegyverek fejlesztésére alkalmas laboratóriumok piacán. Ahmad Al-Shahrouri jordániai tudós szerint a zsidók veszélyesebbek, mint a világ összes betegsége egyszerre. James Wetzer, a Minnesota Egyetem egykori professzora pedig úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány az Irán ellen viselt biológiai háború részét képezi, „cionista elemek” révén.

Romániában egy neofasiszta blog, a Lupul Dacic arról értekezik, hogy a világjárvány néhány jól ismert amerikai milliárdoshoz – többek között Bill & Melinda Gates Foundation – köthető, akik előre megtervezték annak kitörését és lefolyását. Az így destabilizált gazdaságok az említett multimilliárdos üzletemberek érdekeit szolgálják. A szöveg szerint a koronavírus és annak nyugati interpretációi alapvetően Kína ellen irányulnak. Az írás nem kapcsolja össze a zsidókat a világjárvánnyal és a gazdasági kizsákmányolással, viszont az a megközelítés, hogy itt egy előre megírt forgatókönyvről van szó, számos hasonlóságot mutat a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című antiszemita pamfletben tetten érhető érveléssel.

A Szabad Európa Rádió Moldovai Köztársaság számára sugárzott román nyelvű adásának honlapja a koronavírus-járvány kapcsán publikált egy bejegyzést a hozzá köthető összeesküvés-elméletekről. Ezek egyike azt állítja, hogy a járvány kitörése a „világuralomra törekvő okkult zsidó erőkhöz” köthető. A Deutsche Welle Rádió romániai adása szintén egy szintézisét nyújtja a koronavírushoz köthető legújabb konspirációs teóriáknak. A szerzője úgy fogalmaz, hogy ha a lakosság nem rendelkezik objektív információkkal, akkor bármilyen járvány kitörésére könnyen talál bűnbakot. Példának hozza fel a középkori pestisjárvány tombolásakor népszerű elméletet, mely szerint a világuralomra törő sátáni zsidók ármánykodása a fekete halál.

Franciaországban a National Rally egyik helyi jelöltje olyan videót osztott meg közösségi oldalán, amelyik a zsidókat okolja a járvány kitöréséért, pártja visszaléptette az indulástól. Az antiszemitizmus miatt korábban többször elítélt humoristát, Dieudonné M’bala M’bala közösségi oldalán megosztotta a piac összeomlásáról alkotott véleményét, amihez a Shoah nanas című, korábban letiltott dalát mellékelte. A francia zsidók ernyő-szervezetének (Conseil Représentatif des Institutions juives de France, CRIF) igazgatója egy cikkben foglalja össze a járvány kitörésével kapcsolatban megjelent teóriákat, amelyek közül több a CIA és a Moszad szerepét firtatja, és arról értekezik, hogy az epidémiát egy Izraelből származó biológiai fegyver okozta.

Egy magyarországi álhíroldal azt terjeszti, hogy a járvány célja a katonai uralom és a világkormány bevezetése. A cikk cionista összeesküvés-elméletet és cionista propagandát emleget, és arról értekezik, hogy Banjamin Netanjahu és mások egy nürnbergi típusú tárgyalással fognak szembenézni. A bejegyzés szerint a következő lépés a Blue Beam Projekt, egy hamis végső forgatókönyv, amely hologramokat, számítógépes grafikákat és valódi katonai műveleteket használ. Egy másik álhíroldal szerzője óvatosan fogalmazva megjegyzi, hogy személyes véleménye szerint a koronavírus-járvány a globális piacgazdaságot működtetőinek állhat érdekében, mint például Goldman Sachs és társai.

Egy norvég lap arról cikkezik, hogy Svédország számos kritikát kapott a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése miatt. Név szerint említi Helle Klein újságírót, kiemeli zsidó származását, és felrója neki, hogy azt szorgalmazza, a média ne számoljon be a továbbiakban az új halálesetekről, hisz „az influenza is minden évben szedi az áldozatait.” A norvég lapokba az iráni rezsim egyik újságírója, Roshan Salih is bekerült, aki kijelentette: inkább megfertőződik a koronavírussal, semmint Izraelben gyártott vakcinával oltassa be magát. Salih az izraeli Haaretz napilap egyik híréhez írt hozzászólását twittelte, a bejegyzést komoly felháborodás követte a közösségi médiában, beleértve az Egyesült Királyság és Írország cionista szervezeteit is. „Már megfertőződött egy vírussal. Gyűlöletnek hívják” – írták a hozzászólók.

E mellett számos norvégiai Facebook és Twitter bejegyzés terjeszt összeesküvés-elméletet a koronavírussal kapcsolatban. Általános állításuk szerint a vírus nem létezik, vagy a veszélyt már elhárították a politikusok és a gyógyszeripar. Úgy vélik, hogy a koronavírusnak és az azt övező hisztériának az a célja, hogy ösztönözze az embereket a nem biztonságos, veszélyes oltások elfogadására, valamint a hatóságokat további jogkörökkel ruházza fel az egyéni szabadság korlátozására a fertőzés kockázatának csökkentése céljából. Sokan gondolják úgy, hogy az oltóanyag már elkészült, ami majd akkor kerül forgalmazásra, ha elég nagyra nőtt a pánik. A koronavírushoz köthető norvégiai összeesküvés-elméletekben egyelőre nem szerepelnek zsidókkal kapcsolatos teóriák.

Források:

https://www.israelheute.com/erfahren/coronavirus-wie-zu-erwarten-sind-israel-und-amerika-schuld/

https://jfda.de/blog/2020/03/13/antisemitismus-weiter-verbreitet-als-corona/

https://www.memri.org/tv/iraqi-analyst-sadeq-hashemi-dean-koontz-american-zionist-plot-coronavirus-world-population

https://www.presstv.com/Detail/2020/03/05/620217/www.presstv.tv

https://www.memri.org/tv/jordanian-sheikh-shahrouri-jews-more-dangerous-coronavirus-aids-jihad-purify

https://lupuldacicblogg.wordpress.com/2020/03/08/coronavirus-o-pandemie-falsa-destabilizare-economica-sociala-si-geopolitica-globala/

https://moldova.europalibera.org/a/coronavirus-a-generat-infodemia-intoxic%c4%83ri-cu-teorii-conspira%c5%a3ioniste-/30479966.html

https://www.dw.com/ro/coronavirusul-ciuma-%C8%99i-boala-teoriilor-conspira%C8%9Bioniste/a-52690218

https://ujvilagtudat.blogspot.com/2020/03/a-jarvany-celja-vilagkormany-bevezetese.html

http://kimondottigazsagok.com/vilagvalsag-ujratoltve-csak-a-vak-nem-latja-virushisztinek-alcazva-tenyleg-ez-allhat-mogotte/

https://charliehebdo.fr/2020/03/actualite/coronavirus-theories-complot-fleurissent-sur-reseaux-sociaux/

http://www.crif.org/fr/actualites/crif-le-coronavirus-reveille-les-peurs-le-racisme-et-lantisemitisme.

https://tribune-diplomatique-internationale.com/covid-19-un-produit-de-labo-sioniste-qui-a-derape/.

https://apleu.org/wp-admin/edit.php?post_type=norway&norway_category=frihetskamp-net

https://www.algemeiner.com/2020/03/12/journalist-for-tehran-regime-mouthpiece-mocked-for-saying-hed-rather-get-coronavirus-than-use-israeli-vaccine/