A Facebook magyarul is megnehezíti a holokauszttagadást

11 másik nyelv mellett a magyar nyelvű keresések is egy történeti, oktatási oldalra kalauzolják a felhasználót.

 

A világ első számú közösségi médiája a jelek szerint komolyan veszi egy korábbi ígéretét, és lényegesen többet akar tenni a holokauszt tagadása ellen. Mint arról az Algemeiner beszámol, hamarosan mindazokat, akik 12 nyelv valamelyikén rákeresnek a Facebookon a holokauszttagadással összefüggő témákra, átirányítják a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az UNESCO (az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete) által létrehozott „Facts about Holocaust” (Tények a holokausztról) oktató oldalára, ahol válaszokat kaphatnak a felmerülő kérdésekre.

A kezdeményezés a soá nemzetközi emléknapján, január 27-én indult, és egyelőre az arab, francia, lengyel, orosz és spanyol keresésekre vonatkozik, de még ebben a hónapban kiterjesztik a magyar, kínai, német, perzsa és portugál nyelvre is, sőt, további nyelveket is hozzáadnak majd.

A honlap röviden összefoglalt, könnyen érthető tényeket közvetít az európai zsidóság kiirtásáról és más nemzeti, etnikai és politikai csoportok tömeges meggyilkolásáról a II. világháború alatt. Megtalálhatók rajta ugyanakkor túlélők vallomásai is, hogy ellensúlyozzák a közösségi médiában és más online fórumokon keringő téves információkat.

A projekt a világ legnagyobb közösségi médiaplatformjának legújabb eszköze az antiszemitizmus és a holokauszttagadás elleni küzdelemre. Célja, hogy a Facebook-felhasználók ne essenek „a gyűlölet és tudatlanság terjesztőinek áldozatául” – áll a WJC közleményében.

A Facebook még tavaly októberben frissítette a gyűlöletbeszédre vonatkozó irányelveit, megtiltva minden olyan tartalmat, amely tagadja vagy elferdíti a holokauszt eseményeit. Mark Zuckerberg elnök-vezérigazgató akkor azt mondta, az antiszemitizmus aggasztó mértékű erősödése miatt szükséges, hogy a holokauszttal kapcsolatos valamennyi ellentmondásos bejegyzést betiltsák.

Zuckerberg nem titkolta, hogy e döntés a számára is „belső küzdelemmel” járt, hiszen arról kellett dönteni, hogy mi a fontosabb, a szólás szabadsága, vagy és a gyűlöletbeszéd korlátozása. Muszáj „vonalat húzni” az elfogadható és az elfogadhatatlan beszéd között – hangsúlyozta, hozzátéve: „a világ jelenlegi helyzetében hitem szerint ez a helyes megoldás.”

2018-ban Mark Zuckerberg még nagy visszhangot keltett, amikor megvédte a holokauszttagadók jogát, hogy nézeteiket a Facebookon terjesszék, mondván, cége nem távolítja el a tényszerűen pontatlan tartalmakat, még akkor sem, ha azok személyesen sértőek számára. A látványosan megnövekvő antiszemitizmus miatt aztán tavaly októberben jelentette be a cég hivatalosan, hogy a soá tagadását nem egyszerűen félrevezető információnak, hanem gyűlöletbeszédnek minősíti.

A mostani lépését végül idén januárban jelentette be először a Facebook, akkor közölték, hogy akik a holokausztra keresnek rá a Facebookon, ezentúl ajánlást kapnak, hogy látogassanak meg egy népirtásról szóló weboldalt, amelyet a Zsidó Világkongresszus és az UNESCO hozott létre.

„A holokauszt 6 millió zsidó szisztematikus üldöztetése és legyilkolása volt, valamint más, kirekesztett került csoportoké. A népirtást a nácik és kollaboránsaik követték el a második világháború idején. A holokauszt megismerése megelőzheti későbbi tömeggyilkosságokat és más, vallási, faji, vagy más különbségen alapuló gyűlölettől vezérelt cselekményeket” – lesz olvasható majd magyarul is a felbukkanó szövegdobozon.

Amerikai lapok ugyanakkor a holokauszt idei emléknapján arról számoltak be, hogy bár Zuckerbergék már hónapokkal korábban beígérték a holokauszttagadó vagy azt relativizáló tartalmak elleni fellépést, még bőven akadt ilyen jellegű tartalom a platformon.