A britek 5%-a tagadja a holokausztot, állítja egy friss felmérés

Több, mint 2.6 millió brit állampolgár gondolja úgy, hogy a holokauszt csupán kitaláció, derül ki a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából végzett felmérésből.

A brit felnőttek mintegy 5%-a nem hiszi el, hogy zsidó emberek millióit irtották ki szisztematikusan a nácik a Holocaust Memorial Day Trust (HMDT) jelentése szerint. További nyolc százalék állítja, a népirtás mértékét erősen eltúlozzák.

A brit társadalom majdnem kétharmada vagy durván alábecsüli a holokauszt alatt meggyilkolt 6 millió zsidó áldozat számát, vagy fogalma sincs róla, hányan is haltak meg a vészkorszak alatt, állítja a felmérés szövege.

Öt megkérdezett emberből csupán egy válaszolt úgy, hogy kevesebb, mint kétmillió zsidó áldozata volt a holokausztnak, míg 45% amellett foglaltállást, hogy nem tudja a számot.

„Rendkívül aggasztónak találom az eredményeket,” nyilatkozta Steven Frank, egy holland holokauszt-túlélő, aki hétévesen kerül koncentrációs táborba, Hollandia náci megszállása után. “Ha figyelmen kívül hagyjuk a múltat, attól tartok a történelem megismétli önmagát,” folytatta Frank.

Frank, kinek édesapját Auschwitz-Birkenauban gázosították el a németek, rendszeresen osztja meg iskolás diákokkal a náci üldöztetés alatt szerzett tapasztalatait, és ilyenkor olykor holokauszt-tagadókkal is találkozik.

“Azt tapasztalom, az embereknek nincs biztos tudásuk arról, mi történt a holokauszt alatt, éppen ezért tartom fontosnak megosztani az élményeimet velük. Az ilyen fajta tagadás és antiszemitizmus elleni egyetlen hatékony fegyver az igazság.”

A brit felnőttek 73%-a szerint többet kellene tenni a holokauszt-oktatás terén, a HMDT 2006 embert érintő felmérése szerint.

A zsidó ellenes gyűlölet bűncselekményeket figyelő Community Security Trust szervezet adatai szerint több, mint 100 antiszemita incidens történik Nagy-Britanniában havonta, illetve az elkövetők „egyre magabiztosabban mondják ki a véleményeiket”.

Forrás: Jpost