Inzultálták a müncheni főrabbit

Négy muszlim támadó inzultálta Schmuel Aharon Brodmant, München főrabbiját. Miután a rabbi leszállt a villamosról, négy férfi követni kezdte, majd gyalázkodó jelzőkkel illették őt is és a zsidó államot is — írja a zsido.com.

 

Brodman rabbi, aki tagja az Európai Rabbik Konferenciájának, felszólította a rendőrséget, hogy kerítsék kézre az elkövetőket.

“Minden bizonnyal a kipám miatt jöttek utánam ezek az emberek, akik arabul beszéltek egymás között ”

– mondta a rabbi. A járókelők nem keltek Brodman védelmére.

Charlotte Knolbloch, a Müncheni és Felső-Bajorországi Izraelita Hitközség elnöke így reagált az incidensre:

“Megrázott a támadás híre, ami az óvárosban, éppen a közösségi központunk közelében zajlott. Fájdalommal tölt el, hogy a rabbinknak ilyesmit kellett átélnie. Sajnos ez az incidens jól illeszkedik a közelmúlt történéseibe. Itt, Münchenben is egyre erősebb a szélsőségesség és a zsidógyűlölet. A közösségünk tagjai nem érzik magukat biztonságban, és ezen nem javít az iménti eset sem”.

Yaakov Hagoel, a Cionista Világszervezet alelnöke a következőt fűzte az incidenshez:

“Az antiszemita támadások napi rutinná váltak a világ minden részén, ahol zsidók élnek. Sajnálatos módon, ahogy korábban is jeleztem, a koronavírus miatt bevezetett közlekedési korlátozások feloldása után megszaporodtak a zsidóellenes incidensek, és még erőszakosabbá váltak. Most is egy antiszemita támadásnak lehettünk tanúi, ezért arra kérem a hatóságokat, hogy járjanak el az elkövetőkkel szemben. A zsidó vér nem értéktelen!”.

A müncheni rabbit tavaly is érte inzultus, amikor két fiával együtt leköpték és szidalmazták a zsinagóga közelében, ahogy berlini kollégáját, Yehuda Teichtal rabbit is.

Németországban 2019-ben rekordot döntött az antiszemita cselekmények száma az utóbbi húsz évet tekintve. A rendőrség a 2018-as évinél 18 százalékkal több, összesen 2032 zsidóellenes incidenst vett nyilvántartásba, köztük két gyilkosságot.

A főrabbi támadóit egyelőre nem sikerült kézre keríteni.

 

forrás: neokohn