Varsói ügyészség: Nem vizsgáljuk ki a Holokauszt központba érkező antiszemita levelet

A varsói ügyészség úgy döntött, nem indít vizsgálatot egy a helyi Holokauszt Kutatóközpont munkatársait célzó antiszemita tartalmú levéllel kapcsolatban.

A levelet, melyben a szervezet történészeit ”mocskos, ostoba zsidóknak” illetve ”hazugoknak” nevezte, még márciusban hagyta egy ismeretlen elkövető a központ ajtaja előtt. Barbara Engelking ismert lengyel holokauszt-kutatót ”hazudozó zsidónak” bélyegezte, míg kollégáját, Jan Grabowskit azzal vádolta meg, hogy ”őrült gyűlölettel viseltetik Lengyelország és a lengyelek ellen”.

Az elkövető ezzel azonban még nem elégedett meg, a levélhez csatolt egy tanulmányt, mely azt igyekszik bizonyítani, hogy a zsidók a felelősek saját üldöztetésükért a II. világháború alatt.

Az ügyészség úgy döntött, nem indít vizsgálatot a ”ismeretlen által zsidó nemzetiségűek ellen elkövetett rasszista inzultus” kapcsán, azonban nem indokolta meg döntése hátterét.

Grabowski mélységesen elítélte az ügyészség hozzáállását az ügyhöz, mely szerinte ”együtt masírozik a korszellemmel”. A levél anonim szerzőjével kapcsolatban számos kérdést feltett nyilatkozatában, melyek egyértelműen megértek volna mélyebb vizsgálatot: ”Honnan tudta hogy zsidó származásúak vagyunk? Elvégezte a szükséges nyomozást az ügyben? Mégis mit jelent ma ’zsidó nemzetiségűnek’ lenni Lengyelországban? Mennyiben szembeállítható ez a ’lengyel nemzetiséggel’?” Majd konklúziójában arra jutott, az ügyész levele világosabb képet ad a modern Lengyelországról, mint az eredeti anonim levél.

A varsói Holokauszt Kutatóközport számos könyvet ad ki a bonyolult lengyel-zsidó történelemről. Legfrissebben publikált könyvükben, mely a ”Véget nem érő éjszaka: Kiválasztott megyék zsidóságának sorsa a megszállt Lengyelországban” címet viseli, egy olyan kutatást mutatnak be, mely szerint a lengyelek több tízezer zsidó emberrel végezhettek még, miután a németek felszámolták a helyi gettókat.
Forrás: Jpost