Újabb antiszemita agresszió Párizsban

Újabb antiszemita támadás történt a francia fővárosban. A francia sajtó beszámolója szerint egy 29 éves férfit támadtak meg Párizs 19. kerületében (Észak-Párizs), amikor az a kislányáért ment a szüleihez. Az áldozat kipát hordott a fején, vagyis a zsidó közösséghez tartozása egyértelmű volt a támadói számára.

A fiatalember azt állítja, hogy két férfi támadta meg egy lépcsőházban. Együtt utaztak, s a liftből az emeleten kilépve az elkövetők nemcsak megütötték, lelökték a lépcsőn, hanem antiszemita üzeneteket is megfogalmaztak feléje.

A sajtóhírek szerint a megvert férfi 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szerezhetett, mert 10 napra írták ki betegszabadságra, és a 10.000 eurós Rolex óráját is elvehették tőle (testi sértés esetén a 8 napos határnak a francia büntetőjogban is van jelentősége; a vallási motiváció pedig súlyosbító körülménynek számít). A támadókat megzavarhatta a fiatalember édesapja, aki megtalálta a bántalmazott gyermekét. Úgy hírlik, hogy a rendőrök hozzáférnek bizonyos biztonsági kamerák felvételeihez, vagyis van esély a nyomozás eredményességére.

(Utóbbi fontos is a rendőrségnek, mert egy kiemelt ügy mindig nagy politikai-társadalmi figyelmet kap, és alapvetően befolyásolja a testülettel szembeni bizalmat. Márpedig ebben az ügyben sem túl lelkesen kezdte a helyszínre kiszállást a rendőrség, legalábbis az áldozat állítása szerint, ami nyilvánvalóan nem a személyes biztonságáért aggódó zsidó közösség megnyugtatására szolgáló információ.)

A Davidként ismert fiatalember mellett egy antiszemitizmus ellen fellépő civil szervezet is feljelentést tett az ügyben. A nyomozás során az antiszemita motivációt máris elismerték, és megszólalt az igazságügyi miniszter is.

A francia Belügyminisztérium év eleji jelentése szerint 687 antiszemita cselekmény történt 2019-ben, ami 2018-hoz képest 27%-os növekedést jelent. Ezzel kapcsolatban érdemes megemlíteni, hogy 2019 végén az akkori belügyminiszter – egy elzászi temető-rongálás után – bejelentette, létrehoznak a csendőrségen belül egy irodát, amely többek között az antiszemita és egyéb gyűlölet-bűncselekmények nyomozását fogja végezni a testület illetékességi területén. Igaz, a csendőrség honlapján egyelőre nincsen nyoma ennek a központi irodának, s a testület ebben a párizsi ügyben illetékesség hiányában egyébként sem jár el.

Soós Eszter Petronella írása

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók