Szorul a hurok a Kurucinfó körül

TEV logoSzeptemberre kiderülhet, hogy kik a szerzői és szerkesztői a kuruc.info hírportálnak, a Tett és Védelem Alapítvány által az Egyesült Államokban kezdeményezett eljárás során.

Egy San Francisco-i kerületi bíróság tanúként idézte be Varga Bélát, a kuruc.info domain „bejegyzőjét és tulajdonosát”, aki azonban nem jelent meg a június 18-án megtartott első meghallgatáson. A bíróság a portál proxyszolgáltatóját, a CloudFlare-t is meg fogja hallgatni, hogy lokalizálhassa a tartalomszolgáltató szervert.

A TEV elnöke, Bodnár Dániel szerint a Cloudflare szerződési feltételei kizárják olyan internetes tartalmak terítését, amelyek valamely országban bűncselekménynek minősülnek. Mivel Magyarországon a kuruc.info működése során hét-nyolc bűncselekmény-kategóriát is kimeríthet, várhatóan kötelezik majd a CloudFlare-t a szolgáltatás leállítására. Ez azzal is jár, hogy a szolgáltató feloldja a felhasználó azonosítására vonatkozó adatok titkosságát, így kiderülhet, hogy valójában kik szerkesztik és írják a „szélsőséges lapot” – tette hozzá. A tegnapi meghallgatás legfontosabb eredménye, hogy a bíróság kiadta az adatszolgáltatásra való felszólító végzést, melyet Varga csak további jogsértés árán tud negligálni.

Az Egyesült Államokban élő Varga Béla életveszélyesen megfenyegette a TEV ügyvédeit, ezért május közepén terrorista fenyegetés gyanújával letartóztatták, majd óvadék ellenében feltételesen szabadlábra helyezték. Mivel a mostani eljárásban sem jelent meg a meghallgatáson az idézés ellenére, a Szövetségi Bíróság az ilyenkor szokásos eljárást kezdeményezte.