Szemben az európai trendekkel: Magyarországon 2018-ban csökkent az antiszemita gyűlölet-cselekmények száma

Elkészült a Tett és Védelem Alapítvány éves jelentése a magyarországi antiszemita incidensekről

A Tett és Védelem (TEV) Alapítvány 6 éve folyamatosan figyeli és elemzi a Magyarországon ismerté vált antiszemita indíttatású incidenseket és gyűlöletcselekményeket. Ennek a szakmai módszertanra épülő monitoring tevékenységnek az eredménye az az éves jelentés, amely összegző megállapításokat tesz az előző évben nyilvánossá vált esetekkel kapcsolatban. Annak ellenére, hogy az elmúlt években csökkenő tendenciát mutattak a regisztrált antiszemita gyűlöletcselekmények, 2018-ban több fizikai támadásról is hírt kapott az Alapítvány, illetve Magyarországgal ellentétben az európai trendek növekedést mutattak.

A jelentés kétféle cselekménnyel foglalkozik: gyűlölet-bűncselekményekkel és gyűlölet motiválta incidensekkel. A kétféle cselekményt együttesen gyűlöletcselekményeknek nevezzük. A tanulmányban olyan gyűlöltet-bűncselekményeket és gyűlöletincidenseket összesítettek, amelyek motivációja az antiszemitizmus.

Az antiszemitizmus elleni küzdelem egyik legfontosabb feltétele a zsidóellenesség okainak pontos ismerete és az antiszemitizmus valódi elterjedtségének vizsgálata. A Tett és Védelem Alapítvány fő célja ezért a kérdést övező ismerethiány felszámolása. A rendszeres havi monitoring tevékenységgel összegyűjtött információk elemzése nélkül nem lehet valós védelmet biztosítani a közösség számára – emelte ki Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára.

Az éves összefoglaló és a havi monitornig jelentés is az EBESZ által javasolt módszertan alapján készül. Az antiszemita gyűlölet-cselekmények és incidensek, hírek havi bontású jelentésekben összegezve, illetve folyamatában is bemutatásra kerültek a TEV elemzésében – ebből kiderült, hogy az április hónapi esetszám 2018-ban kiemelkedően magas volt.

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) összesen 32 antiszemita gyűlöletcselekményt regisztrált, amelyek közül 3 esetben történt támadás, 10 esetben rongálást, 19 esetben pedig gyűlöletbeszédet azonosítottak.

Az előző évekkel összehasonlítva ez a szám csökkenő tendenciát mutat, az egy évvel korábbi jelentésből kiderül, hogy 2017-ben 36 eseményt azonosított a TEV, ezt megelőzően a számok a következőképp alakultak: 2016-ban 48 eseményt regisztráltak, 2015-ben 52, 2014-ben pedig 37 eseményről adtak hírt. Ugyanakkor 2018-ban 3 esetben jutott tudomásukra támadás, ez a legmagasabb érték azóta, hogy az Alapítvány a monitoring tevékenyégét végzi.

Az idei regisztrált események többségével kapcsolatban elmondható, hogy azok spontán cselekmények voltak, az Alapítvány nem állapított meg szervezettséget az elkövetések kapcsán, azonban a rongálás kategóriába tartozó falfirkák feltételeznek előkészületet az elkövetők oldaláról, illetve a jelentésből az is kiderül, hogy az ismerté vált elkövetők mindegyike férfi volt.

Az antiszemita gyűlölet-cselekmények magyarországi csökkenése azért is figyelemreméltó, mert eközben az európai trend ennek az ellenkezője. Európa két legnagyobb zsidó közösségével rendelkező országában, Nagy-Britanniában és Franciaországban jelentősen növekedett tavaly az antiszemita gyűlölet-cselekmények száma az előző évi adatokhoz képest. Magyarországon nemcsak a tendenciát tekintve kedvezőbb a helyzet, hanem az arányokat tekintve is: míg Nagy-Britanniában 1 millió lakosra 25, Franciaországban pedig 8,1 antiszemita gyűlölet-cselekmény jut – Magyarországon ez a mutató mindössze 3,4.

A teljes jelentés az alábbi linkről tölthető le: Letöltés

Budapest, 2019. április 10.

Ha Önt

  • zsidósága miatt hátrány érte
  • antiszemita jelenséget látott, hallott
  • horogkeresztet, SS-ruhát, nyilaskeresztet vagy más fasiszta-náci szimbólumot észlelt
  • holokauszttagadó vagy –relativizáló közbeszéddel találkozott

forduljon hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségek egyikén:

0-24 hívható Antiszemitizmus Hotline: +36 1 510 0000

Tett és Védelem Alapítvány honlapján: www.tev.hu/forrodrot

és Facebook oldalán: www.facebook.com/tev-tett-es-vedelem-alapitvany

Teljes körű jogsegélyt, tanácsadást biztosítunk, szükség esetén az illetékes hatóságok felé eljárunk.