Szalai Kálmán: Gyöngyösi Márton felszólalása volt a legsúlyosabb antiszemita beszéd

Újabb zsidó szervezet adott hangot félelmének annak kapcsán, hogy a 2012-es parlamenti felszólalásában a zsidó származású képviselők listázását szorgalmazó Gyöngyösi Márton jelölteti magát a Jobbik következő elnökének. Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára kedd reggel a Kossuth rádióban arról beszélt, a zsidó közösség tagjaként nagyon nagy aggodalommal figyelik, hogy egy ilyen ember lehet egy parlamenti párt vezetője – írja a Magyar Nemzet.

„Egy olyan pártnak, amely rasszizmusban és antiszemitizmusban fogant, nem kellene már léteznie. Legjobban akkor teljesíti be a küldetését, ha feloszlatja önmagát”

– fogalmazott Szalai Kálmán, aki hangsúlyozta, Gyöngyösi Márton 2012-es felszólalása volt a legsúlyosabb antiszemita megszólalás parlamenti képviselőtől.

„A párt jelenlegi EP-képviselője tíz évvel az ominózus felszólalása után visszatér ahhoz a szellemi kútfőhöz, aminek tagjaként azt a dicső nyilatkozatot megtette. Ráadásul azóta nem volt benne annyi karakánság, hogy kiálljon és azt mondja, tévedtem, rosszat mondtam, helyette a maszatolást választotta”

– mondta a TEV titkára.

Szalai Kálmán szerint hiába fogott össze a Jobbik Gyurcsány Ferenccel, ez a párt ugyanaz a párt, amelyik annak idején cigányozott, zsidózott, Magyar Gárdát hozott létre, masírozott, fenyegette az embereket az utcán. Ez a párt továbbra is a Jobbik. A neve is, a politikusai is ugyanazok. Voltak, akiktől megváltak, de ki tudja, milyen okból – jegyezte meg.

Kiemelte, a 2022-es választás előtt rengeteg olyan párt volt, amelyek önmagukat szembe köpve, politikai haszonszerzésből együttműködtek a Jobbikkal.

Mint mondta, azok a politikusok álltak össze a Jobbikkal, akik 2012-ben, pont a Gyöngyösi-beszéd kapcsán szervezett tüntetéseken ott álltak sorba. Ezek a politikusok most hangosan kiálltak amellett, hogy a Jobbikkal szövetségre kell lépni, és el kell felejteni, amit a Jobbik mondott.

Szerencsére ez a minoritás egyharmadra szűkült, de vannak pártok, akik elfelejtették, mit csinált a Jobbik, és együttműködést szorgalmaztak, és hangoztattak. Ezektől a pártoktól hogyan lehetne ezek után elvárni bármit antiszemitizmussal, rasszizmussal kapcsolatban? Hogy tudnak ők megszólalni és érvelni az antiszemitizmussal szemben?

– tette fel a kérdést a TEV titkára, hozzátéve, akik a keblükre ölelték a Jobbikot, maradjanak csöndben, amikor antiszemitizmusról van szó.