Nemet mondtak a gyűlöletre: Világszerte demonstráltak az antiszemitizmus ellen

A Tett és Védelem Alapítvány is csatlakozott a Cionista Világszövetség azon kezdeményezéséhez, melynek keretében a világ nagyvárosaiban villámtüntetések keretében sürgettek hatékonyabb fellépést az egyre nyomasztóbb antiszemitizmussal szemben.

A világméretű kampány jeruzsálemi helyszínén David Lau Izrael állam főrabbija elmondta, több mint 60 országban zajlanak demonstrációk egyidőben – az Egyesült Államoktól kezdve Dél-Afrikáig, Olaszországtól egészen Lengyelországig, köztük a Tett és Védelem Alapítvány szervezésében a Cipők a Duna-parton emlékműnél is összejöttek az emberek, hogy nemet mondjanak a gyűlöletre és a növekvő antiszemitizmusra.

 

 

A jeruzsálemi eseményen a Cionista Világszövetség elnökhelyettese, Yaakov Hagoel felhívta a világ vezetőinek a figyelmét, hogy a legfontosabb teendőik közé helyezzék az antiszemitizmus elleni harcot, visszaszorítva a zsidók elleni gyűlöletet az országaikban.

A szervezet vezetője, Avraham Duvdevani ugyanakkor emlékeztetett, az elmúlt generációknak nem volt meg a lehetősége kellőképpen erre az üldöztetés miatt. „Ma viszont Izrael állama létezik, és rajtunk áll, hogy megállítsuk ezt a gyűlöletet” – tette hozzá.

A március 10-ei demonstrációsorozat a “Hate Stops Here” elnevezést kapta, a magyarországi esemény a Tett és Védelem Alapítvány szervezésében jött létre.

„Napjainkban ismét tanúi vagyunk a szemünk előtt kibontakozó antiszemitizmus egyre erősebben tolakodó agresszivitásának. Sajnos az ezzel szembeni fellépésben sokszor a tehetetlenséget és erőtlenséget látjuk.” – szól a felhívás szövege.

Éppen ezért a Tett és Védelem felhívta az ország vezetőit és polgárait, hogy együtt lépjenek fel a társadalmat mérgező jelenséggel szemben.

A budapesti flashmobra március 10-én 15 órakor került sor a Cipők a Duna-parton emlékműnél.

Szalai Kálmán, az alapítvány vezetője elmondta, a magyarországi eseménnyel egyidőben a világ számos nagyvárosában aktivisták, cionisták és önkéntesek fejezték ki szándékukat, hogy elegük van a gyűlöletből, elegük van az antiszemita incidensekből és egyúttal felszólítják a világ vezető politikusait is, hogy a demokrácia eszközeit felhasználva hatékonyan lépjenek fel ezzel szemben.

.