Letiltották Matisyahu-t Spanyolországban

A évente megrendezett „Rototom Sunsplash” reggae zenei fesztivál rendezői a BDS mozgalom nyomására lemondták a világhírű zsidó énekes fellépését az észak-valenciai Benicassim-ben.

matisjahuAz El Pais spanyol napilap szombati értesülése szerint a szervezők azzal vádolják a rappert, hogy cionista, aki támogatja az „apartheid-et és az etnikai tisztogatást” a zsidó államban. A Valenciában kibontakozó Izrael-ellenes BDS kampány követelésének engedve a Rototom szervezet ultimátot intézett a fellépésre készülődő Matisyahu-hoz, hogy írjon alá egy, a palesztin államot támogató nyilatkozatot, amit ő megtagadott, erre letiltották az előadását.

Matisyahu (eredeti nevén Matthew Miller) a legismertebb zsidó művésszé avanzsált a hip-hop zenei világban, miután a „Shake Off the Dust… Arise” című albumával debütált 2004-ben. Bár eleinte a Chábád-Lubavics haszid mozgalom mellett kötelezte el magát, később eltávolodott tőlük, és elhagyta az időközben megszűnt JDub Records kiadót is. Ezzel egyidőben levágta legendás szakállát és pajeszát, és 2011 decemberében nyilatkozatot adott ki arról, hogy „nincs többé haszid reggae szupersztár”.

A reggae mellett az alternatív rockzenében is népszerű művész spanyolországi fellépése csak egyetlen megálló lett volna az idén nyári európai turnéján, melyen Lengyelország, Belgium, Németország, Ukrajna és Csehország színpadain is megfordul, mielőtt egy fergeteges turnéra visszatér az Egyesült államokba.