Konferencia a zsidó közösségek biztonsági szükségleteiről

berlin1

Andrew Baker Rabbi – az American Jewish Committee nemzetközi kapcsolatok igazgatója

Budapest – Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (Organization for Security and Co-Operation in Europe – OSCE) konferenciát tartott Berlinben (Security needs of Jewish communities in the OSCE region focus of conference in Berlin) június 12. és 13. között a zsidó közösségek biztonsági szükségleteivel kapcsolatban.

A konferencia az OSCE tagországokban tapasztalható antiszemitizmus elleni megfelelő fellépés gyakorlatait, illetve a helyi hatóságok és a zsidó közösségek ezzel kapcsolatos együttműködésének lehetőségeit kísérelte meg feltárni. A rendezvényen egyes tagországok kormányának képviselői és civil szervezetek munkatársai vettek részt. A Tett és Védelem Alapítványt Szalai Kálmán ügyvezető igazgató képviselte.

berlin2

a konferencia

Értelmetlen erőszakcselekmények és fenyegetések között élik mindennapjaikat az antiszemita atrocitások áldozatai, ezért van szükség az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet segítségére, vallási és kulturális tevékenységeik szabad gyakorlása, emberi jogaik érvényesítése érdekében. Míg Nyugat-Európában  és a  skandináv országokban az iszlám fundamentalizmus terjedése veszélyezteti leginkább a zsidó közösségek biztonságát, addig a Kelet-Európai térségben a radikális nemzeti mozgalmak antiszemita megnyilvánulásai jelentenek mindennapos veszélyt. A konferencia résztvevői egyértelműen megállapodtak abban, hogy elengedhetetlen a kooperáció a kormányszervek, a civil szervezetek és a vallási közösségek tagjai között annak érdekében, hogy a veszélyeztetett csoportok biztonsági fenyegetettségével le tudjanak számolni. Emellett kiemelt szerephez kell jutnia a kommunikációnak, és fokozni kell a (média)figyelmet az ilyen esetek iránt.

A rendezvényen Hans Peter Friedrich, Németország belügyminisztere is jelen volt, és felszólalásában hangsúlyozta: „Az antiszemitizmus elleni harc valójában a demokrácia és a tolerancia mint központi és lényeges értékért való harc. A társadalom minden tagjának dolgoznia kell azért, ha sikeresen akarnak szembeszállni az antiszemitizmussal, és meg akarják szüntetni azt.”

berlin4

Hans Peter Friedrich – német belügyminiszter

Ira N. Forman, az Egyesült Államok Antiszemitizmus elleni küzdelem és monitoring tevékenységének külön megbízottja is jelen volt a konferencián, jelezve az amerikai kormány téma iránti kiemelt érdeklődését.

Andrew Baker Rabbi, az American Jewish Committee nemzetközi kapcsolatok igazgatója kifejtette, hogy: „Az egyes kormányoknak kötelességük megvédeni állampolgáraikat, és biztosítaniuk kell a szabad vallásgyakorlást. De ezen alapvető kötelezettségek teljesítése egyre nagyobb nehézségekbe ütközik egyre több országban, ahol a zsidó közösségek veszélyben érzik magukat. Sokan arra kényszerülnek, hogy hobbesiánus döntést hozzanak a rendelkezésre álló szűkös erőforrások felhasználásával kapcsolatban, hogy azokat vallásos oktatási programokhoz, vagy több biztonsági őr alkalmazására használják-e, vagy netán egyéb szükséges biztonsági óvintézkedések megtételére szánják-e rá magukat.”

A konferencia résztvevői legfontosabb tanulságként megállapodtak abban is, hogy a jövőben időről időre újra összegyűlnek majd, hogy tovább folytathassák e fontos párbeszédet az antiszemitizmus megállításának lehetőségeiről. Továbbá támogatásukról biztosították a SAC – Security and Crisis Center védelmi és kríziskezelő központ felállítását, melynek egyértelmű célja, hogy támaszt nyújtson a különböző zsidó közösségeknek bármiféle fenyegetés vagy vészhelyzet esetén, illetve információs központként segítsen a megelőzésben és a krízishelyzet elhárításában.