Kecskeméten sem marad Nyirő József nevét viselő közterület

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal levélben tájékoztatta a Tett és Védelem Alapítványt, hogy Kecskemét Megyei Jogú Város Közgyűlése március 24-én napirendre tervezi tűzni a Nyirő József köz elnevezésének megváltoztatását.

Nyirő József

Nyirő József

A kormányhivatal igazgatója, elfogadva a TEV indoklását arról, hogy Nyirő József tevékenysége köthető XX. századi önkényuralmi rendszer kiépítéséhez, fenntartásához, egyben jelezve, hogy az MTA szakmai összefoglalója is tartalmaz elutasító állásfoglalást Nyirőről, információt kért a kecskeméti jegyzőtől. A jegyző megerősítette, hogy van ilyen közterület, és elindította a névváltoztatási folyamatot. Bár ez még nem szerepel a márciusi közgyűlés meghívóján, de remélhetőleg hamarosan fölkerül oda is.

Mint ismeretes, a Tett és Védelem Alapítvány három Nyirő Józsefről elnevezett közterülettel kapcsolatban tett bejelentést. Balmazújváros önkormányzata azt a tájékoztatást adta, hogy bár terveztek utcát elnevezni Nyirőről, de az MTA állásfoglalása miatt elálltak ettől. Ennek ellenére a Google Mapsen az utca Nyirő József utcaként szerepelt, de az alapítvány hibabejelentése alapján a Google orvosolta ezt a hibát. Remélhetőleg a szigetszentmiklósi utcanév sem sokáig csúfítja a magyar térképeket.