Jelentés a brit antiszemitizmusról

CST

CST

A Community Security Trust – a brit zsidó közösség védelmére alapított biztonsági tanácsadó szervezet – jelentése szerint 2014-ben rekordszámú antiszemita incidens történt Nagy-Britanniában. A CST adatai szerint a 2013-as 535 regisztrált eset után tavaly ez a szám megkétszereződött. A 2014-ben felvett 1168 ügy több, mint ahány esetet valaha is dokumentáltak az országban.

A szervezet 1984. óta rögzíti a zsidó közöség tagjait ért inzultusokat, eddig 2009-ben volt a legmagasabb adat: 931 ügy.

A tavalyi magas számokat az Izrael és Gáza közti konfliktus magyarázza, amelynek időszakában, 2014. júliusában 314 incidens történt, amely a valaha mért legmagasabb havi adat. Azonban már az év első felében is 38 százalékos növekedést mutattak a számok.

Londonban az év folyamán 137 százalékkal, Manchesterben 79 százalékkal nőtt a támadások száma. E két városon kívül 89 másik helyszínről is érkeztek bejelentések.

81 ügyben személyi sérülés és zsidó tulajdon rongálása történt, 884 esetben verbális agresszió, falfirkálás, gyűlölködő levelek vagy közösségi médiában való zaklatások. 92 alkalommal közvetlen antiszemita fenyegetés, 30 esetben tömeges gyűlöletkeltő email vagy antiszemita szórólapok formájában nyilvánult meg az antiszemita gyűlölethullám.

Leggyakrabban a zsidó nép tagjai iránt megalázásról van szó. Legyen bár férfi vagy nő, mindennapi tevékenységük közben nyilvános helyeken megtámadják őket, pusztán azért mert zsidók. Legalább 190 esetben az áldozatok láthatóan hagyományos ruházatot, iskolai egyenruhát, vagy zsidó szimbólumot jelképező ékszert viseltek.

A jelentés angolul elérhető itt.