Izraelt pártolja és elítéli az antiszemitizmust Giorgia Meloni

Az olasz választások győztese igyekszik szabadulni pártja posztfasiszta múltjától, és többször is hangoztatta, hogy támogatja a zsidó államot.

Az olasz választásokon győztes Olaszország Fivérei (FdI) párt vezetője lesz Mussolini óta az ország első radikális jobboldali vezetője, aki azonban régóta igyekszik elhatárolódni pártja múltjától. Girogia Meloni többször is kijelentette, hogy Izrael erős támogatója lesz, sőt – a brit toryk és az amerikai republikánusok mellett – az izraeli Likud párttal való kapcsolatával is büszkélkedett – írja a The Times of Israel.

„Évtizedek óta átadtuk a fasizmust a történelemnek, határozottan elítélve a demokrácia elvesztését, a felháborító zsidóellenes törvényeket és a második világháború tragédiáját” – nyilatkozta legutóbb az Izrael Hayom című lapnak adott interjújában, visszautasítva a neofasizmus vádját, modern európai konzervatív pártként meghatározva az FdI–t.

Elítélte az Európában növekvő antiszemitizmust is, hangsúlyozva, hogy az nagyrészt a baloldalról és az iszlám bevándorlóktól ered. Matteo Salvini Liga–vezérrel ellentétben azonban azt is világossá tette, hogy nem tervezi átköltöztetni az olasz nagykövetséget Jeruzsálembe.

A lap kérdésére Meloni emlékeztett arra, hogy még a Berlusconi–kormány tagjaként járt hivatalos izraeli látogatáson: ” Ez egy nagyon jelentős küldetés volt, a Jad Vásemben tett megható látogatással: lelkiismeret-furdalást keltő élmény volt. Biztosan visszatérek Izraelbe, remélhetőleg hamarosan.”

Izraelben hivatalosan még nem reagáltak Meloniék győzelmére, de a múltban a zsidó állam bojkottálta az európai szélsőjobboldali pártokkal (például az osztrák FPÖ–vel) való kapcsolattartást.

A Meloni által 2012–ben alapított FdI az Olasz Szociális Mozgalom (MSI) utódpártja, amelyet még Benito Mussolini fasiszta diktátor támogatói hoztak létre a második világháború után – idézi fel a The Times of Israel. A párt népszerűsége a négy évvel ezelőtti mindössze 4%-ról rohamosan megnőtt, ugyanakkor a párt máig használja az MSI egyik jelképét, a trikolór–lángot a logójában.

Az Olaszország Fivéreinek tagjai, aktivistái között ugyan sok még a fasiszta, karlendítő szimpatizáns, de a párt gyorsan reagál a szélsőséges megnyilvánulásokra: a közelmúltban, épp a zsidó közösség tiltakozása nyomán, rövid úton kitették a pártból azt a helyi jelöltjüket, aki Hitlert dicsérte, azt a képviselőjüket, aki a holokauszton viccelődött, és azt a jelöltjüket, aki azzal posztolt egy képet Meloniról, hogy „Olaszország mindenek felett”.

Izraelben ugyanakkor sokan emlékeznek még arra, hogy az FdI vezetője még egy 1996-os tévébeszélgetésben is „jó politikusnak” nevezte Mussolinit, és a zsidó államnak sem volt mindig nagy barátja.

Volt, amikor Iránt, a Hezbollah libanoni terrorszervezetet és Aszad szíriai diktátor más szövetségeseit dicsérte, és még 2014–ben is elítélte, hogy Izrael Gázában „gyermekeket mészárol.” Ez a hozzáállása a tavalyi gázai háború idejére már gyökeresen megváltozott, és élesen elítélte a palesztin terrort.