Francia miniszterelnök: újabb antiszemitizmus elleni akcióterv jön

(Soós Eszter Petronella írása. További cikkeit itt találja.)

 A zsidó újév, a Rós hásáná alkalmából október 2-án tartott ünnepségen Édouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette, hogy a kormányzat 2018-2020 között is végrehajt egy olyan három éves antiszemitizmus elleni akciótervet, mint amilyet Manuel Valls kormánya – mintegy 100 millió eurós (kb. 30 milliárd forintos) büdzsével – 2015-ben között életre hívott.

Édouard Philippe, Franciaország miniszterelnöke

A francia sajtó szerint a Buffault utcai zsinagógában jelen volt és nagy tapsot kapott Manuel Valls volt kormányfő is, aki az antiszemitizmussal szembeni kíméletlen fellépésével tette magát emlékezetessé a közösség körében (Manuel Valls felesége révén közvetlenül is kötődik a zsidó közösséghez).

Emlékeztetőül, a 2015-ö akcióterv mintegy 40 részletes intézkedésből állt, többek között így került be a büntető törvénykönyvbe, hogy a rasszista és antiszemita motiváció minden bűncselekmény esetén súlyosbító körülménynek számít.

Beszédében Édouard Philippe jelenlegi miniszterelnök kiemelte, hogy a 2018-2020 közötti új akcióterv középpontjában az online gyűlölködés felszámolása áll majd. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a tervet a zsidó közösséggel együttműködésben készítik majd el (ez politikailag indokolt, ugyanis az elmúlt időszakban látszódott némi törés a kormányzat és a francia zsidó közösség között, különösen a Halimi-gyilkosság nyomozása kapcsán).

Vagyis a bejelentés részletei még nem ismertek. Az biztos, hogy a 2015-2017 közötti tervvel kapcsolatos értékelések elindultak, de ez még nem tűnik teljesen kész munkának. 2014 novembere óta egyébként közvetlenül a miniszterelnök szervezete alá tartozik a Dilcra nevű kormányzati tárcaközi egység, mely a rasszizmus, az antiszemitizmus és az LMBT-közösséget érő támadások és gyűlölet-bűncselekmények ügyeivel foglalkozik, így a rasszizmus és antiszemitizmus elleni tervek végrehajtását is felügyeli.

Édouard Philippe arra is emlékeztetett, hogy 2016-ban jelentősen csökkent az antiszemita esetek száma, ugyanakkor óvatosságra is intett az antiszemitizmus és „új formája”, az anticionizmus mindennapivá válásával szemben. Philippe itt arra utalt, hogy 2016-ban az antiszemita esetek száma 58,5%-kal csökkent Franciaországban a belügy végleges adatai szerint (a muszlimokkal szembeni esetek száma is hasonló arányban, 57,6-kal esett, növekedett viszont a keresztényellenes cselekmények száma).

Az új antiszemitizmus elleni terv bejelentésére ugyanazon a napon került sor, amikor a 2012-es toulouse-i antiszemita merénylő, Mohamed Merah testvérének, Abdelkader Merah-nak megkezdődött a nagy érdeklődésre számot tartó, várhatóan öt hetes bírósági pere. A fiatalembert és Merah egy másik barátját bűnrészességgel vádolják.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő, politológus (ELTE ÁJK, 2009), francia nyelv és irodalom szakos bölcsész (ELTE, BTK, 2008). Egyetemi tanulmányai alatt eltöltött egy évet a párizsi Sciences Po-n, az Eötvös Collegium tagja volt, illetve nemzetközi kapcsolatokat hallgatott a Mathias Corvinus Collegiumban. 2019-ben szerzett doktori fokozatot (PhD) az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának Politikatudományi Doktori Iskolájában. A Milton Friedman Egyetem adjunktusa, a www.franciapolitika.com szerkesztője.

A szerző további írásai itt olvashatók