Ezrek demonstráltak Manchesterben az erősödő brit antiszemitizmus ellen

Több, mint 2500 ember gyűlt össze Manchesterben, hogy az Egyesült Királyságban, valamint a brit munkáspártban erősödő antiszemitizmus ellen tiltakozzanak.

Közel 32 különböző zsidó csoport szponzorálta Nagy-Britannia második legnagyobb zsidó közösségének a viharos eső ellenére megszervezett felvonulását.

“Ami sok, az sok,” nyitotta meg a rendezvényt Raphi Bloom a North West Friends of Israel szervezet elnöke Manchester városközpontjában. “Nem ijedünk meg, nem leszünk gyávák, és főleg nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni a rasszisáktól. Az antiszemita bűntettek elkövetői ellen azonnali eljárást követelünk!”

A felszólalók között helyet kapott a brit főrabbi Ephraim Mirvis, Marie van der Zyl a Brit Zsidóság Igazgatótanácsának elnöke, Jonathan Goldstein, a Zsidó Vezetőség Tanácsának elnöke, valamint számos környékbeli törvényalkotó.

Dame Margaret Hodge

Dame Margaret Hodge parlamenti képviselő, aki számos online antiszemita támadás célpontjává vált, a közelmúltban antiszemitának és rasszistának titulálta a Labour párt vezetőjét, Jeremy Corbynt, és felszólította, „vessen véget a zsidókat célzó hitvány rasszizmusának”. Indoklásában kifejtette, sohasem gondolta volna, hogy zsidó identitása és köztisztviselői pozíciója a Labour pártban végül olyan eredményt hoz majd, hogy kénytelen lesz felvonuláson szót emelni a pártjukban, politikájukban és közösségeikben megjelenő antiszemitizmus ellen.

“Egyesültünk, és egységes hangon kiáltunk mindenkihez, értetjük meg mindenkivel, mit jelent, amikor kimondjuk, ami sok, az sok.” – zárta felszólalását a képviselőasszony.

Van der Zyl elnök is cinkossággal vádolta meg Corbynt a pártjában tapasztalható antiszemitizmus problémájával kapcsolatban. “A Labour pártnak nagyobb, országot érintő ügyekkel kellene foglalkoznia…ehelyett úgy döntöttek a nyarat arra használják fel, hogy hadat üzennek a zsidóságnak.”

Forrás: Israel National News