Évek óta náci rendezvényeknek ad otthont egy népszerű győri szórakozóhelyiség

Győr egyetlen élőzenére szakosodott szubkulturális klubjában, a Dongóban rendszeresen tartanak náci rendezvényeket, amelyekről a lokál sem számol be, kizárólag az azokat szervező szervezetek számolnak be ezekről. 2020. szeptemberében a Légió Hungária, a Blood and Honour, azaz a Vér és Becsület és a C18 (Combat 18 rövidítése. A „combat” csatát jelent, a „18” az ábécé első és nyolcadik betűjét jelöli: „a” és „h”, azaz Adolf Hitler.) szerveztek ott közös koncertet – írja a Propeller.

2021-ben már a szervezetek sem jelölték meg a rendezvények pontos helyszínét, ám a fotókból kiderül, hogy a Dongó továbbra is rendelkezésükre áll. Legutóbb 2021. szeptember 11-én tartottak horogkeresztekkel dekorált rendezvényt a koncertteremben. A Propeller megkereste a szórakozóhely vezetőit, akiktől azt kérdezték: volt-e náluk szélsőjobboldali rendezvény, ahol tiltott önkényuralmi jelképek voltak a díszletek. A vezetőség úgy válaszolt, hogy magánrendezvény volt. Azt a felvetést, hogy amennyiben pénzért adják ki a helyet, nem kétes-e nyíltan uszító és szélsőséges csoportulásokkal együttműködni, illetve ennek kitenni a környéken élőket, nem kommentálták.

A lap megjegyzi: minimum érdekes, hogy a tiszteletnek örvendő koncertterem befogadja a szélsőségesen uszító ideológiák követőit, amivel támogatja az ideológia fennmaradását.

A Tett és Védelem Alapítvány megkerestei a Győri Rendőrkapitányságot, hogy folyik-e nyomozás 20. századi önkényuralmi rendszerek jelképeinek használata bűncselekmény ügyében, az esemény kapcsán.