Drámai felmérés: Az osztrákok fele szerint nem 6 millió zsidó halt meg a holokausztban

A holokauszt emléknapra időzítették egy zsidó szervezet tanulmányát, amely az osztrákok körében végzett felmérést a második világháborús borzalmakkal kapcsolatban.

A kutatás szerint az osztrákok többsége nincsen tisztában azzal, hogy a holokauszt milyen módon zajlott, és abban hány zsidót gyilkoltak meg. Rendszerint alulbecsülik az országuk szerepét a genocídiumban.

A tanulmányban összesen 1000 felnőtt megkérdezésével készítettek reprezentatív felmérést.

A számok azt mutatják, hogy az osztrákok 56 százaléka szerint kevesebb mint 6 millió zsidót gyilkoltak meg a soá alatt. 36 százalékuk szerint kétmillió alá tehető ez a szám. Négyből egy osztrák úgy hiszi, hogy egymilliónál is kevesebben voltak a zsidó áldozatok, 12 százalék pedig még 100 ezernél is alacsonyabb számra tippelt.

A fiatalabb korosztálynál rendszerint rosszabbak az arányok. A fentebbi felsoroláshoz képest jóval többen, 30 százalék hitte az egymillió, 17 százalék pedig a 100 ezernél kevesebb áldozatot a genocídiumban.

Sőt, a válaszadók 42 százalékának teljesen ismeretlen a mauthauseni koncentrációs tábor története, holott az 146 kilométerre található Bécstől. A Yad Vashem izraeli nemzetközi holokauszt-múzeum adatai szerint ebben a haláltáborban 119 ezer embert végeztek ki, köztük 38 ezer zsidót.

A felmérés eredményei ugyanakkor nem teljesen marad el az Egyesült Államokban és Kanadában végzett kutatásokétól. Bár nyilván Ausztria esetében a történelmi érintettség és felelősség miatt beszédesebbek az adatok.

A kutatást végző Concerence on Jewish Material Claims Against Germany alelnöke, Greg Schneider szerint mély csalódás, hogy 42 százaléka az osztrákoknak nem ismerős Mauthausen tábora, holott az volt a náci koncentrációs táborok közül az egyik legkegyetlenebb és szadistább haláltábor. Ez a szám a dachaui tábor esetében 25 százalékra, a varsói gettó, Bergen-Belsen, Treblinka, vagy Theresienstadt esetében már 5 százalék alá zuhant.

Ráadásul a válaszadók egy számottevő része pedig kifejezetten rózsásan látja a honfitársaik egykori szerepét a folyamatokban. Az osztrákok fele nem tudta például, hogy Adolf Eichmann osztrák származású volt. Kétharmaduk szerint Ausztria egyaránt volt áldozata és végrehajtója a népirtásnak.

28 százalékuk gondolta úgy, hogy az osztrákok közül sokan mentettek zsidókat a háború alatt, holott tény szerint az akkori 6.7 milliós társadalomból mindössze 109 emberről tudni, hogy így jártak el a vészkorszak alatt. Ami még a Yad Vashem adatai szerint is, rendkívül alacsony arány a környező országokéhoz képest. Magyarországon például a Világ Igazaiként 844 embert ismertek el a 9 milliós társadalomból, ami hatszorosa Ausztriájénak.

Schneider szerint ez is bizonyítja, hogy mennyire fontos az oktatás. Öröm az ürömben, hogy a felmérés azt is kimutatta, hogy az osztrákok 82 százaléka, a milleneumi generáció 87 százaléka vélte úgy, hogy fontos lenne a holokausztról többet tanítani az oktatási intézményekben.

Forrás: Times of Israel

https://www.timesofisrael.com/most-austrians-dont-know-6-million-jews-were-killed-in-holocaust-survey-finds/