Corbyn szövetségese szerint a Munkáspárt túl sokat “mentegetőzik” az antiszemitizmus miatt

Felfüggesztette a brit Munkáspárt Chris Williamsont, aki egy kisebb rendezvényen úgy fogalmazott, pártja túlságosan sokat mentegetőzik az antiszemitizmus miatt.

Williamson a pártelnök Jeremy Corbyn szoros szövetségesének számít, az elmúlt években több antiszemita botrányba is került. Legutóbb egy holokausztot relativizáló Twitter üzenetet továbbított a követőinek, korábban pedig azokat a párttársait ítélte el, akik szolidaritásukat fejezték ki a zsidó származású honatyákat ért antiszemita atrocitásokkal szemben.

Ezúttal az antiszemitizmussal kapcsolatos kijelentése miatt a Munkáspárt Chris Williamsont felfüggesztette. A BBC információi szerint négy baloldali törvényhozó is elítélte párttársuk kijelentését, miközben a Kampány az Antiszemitizmus Ellen nevezetű monitorozó csoport közleményében azt írja, Williamson kényszerhelyzetben történő felfüggesztése azt jelzi, a Munkáspárt elveszítette a morális értékítélő képességét.

Jeremy Corbynt már évek óta komoly kritikák érik amiatt, hogy a pártjában rendszeresen előfordulnak antiszemita kijelentések, miközben magát a pártelnököt pedig a Hamasz és Hezbollah terrorszervezetek barátnak való titulálása miatt ítélik el sokan. Corbyn 2014-ben virágot helyezett az 1972-es müncheni gyilkosságokat elkövető palesztin terroristák sírjánál.

A Munkáspárton belül a kezelhetetlenné váló antiszemita megnyilvánulások miatt szakadás is történt a múlt héten, a baloldali formációt összesen 9 törvényhozó hagyta ott. Egyikük, Luciana Berger úgy fogalmazott Williamson mostani szavaira reagálva, hogy éppen emiatt a méreg miatt hagyta ott egykori pártját.

Forrás: JTA