Az oktatási programjának európai kiterjesztéséről tárgyalt a TEV Brüsszelben

Egy Európában egyedülálló projektről, a nemzeti tantervek tananyagaiban megjelenő zsidósággal, illetve Izraellel kapcsolatos témák véleményezéséről és az azokkal kapcsolatos irányelvekről tárgyalt a Tett és Védelem Alapítvány kedden Brüsszelben.

A megbeszélésen a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) részéről Szalai Kálmán titkár és Olti Ferenc, a magyarországi oktatási projekt vezetője mellett Menahem Margolin rabbi, a European Jewish Association (Európai Zsidó Egyesület, EJA) elnöke egyeztetett az Európai Bizottság oktatási biztosával, Navracsics Tiborral, illetve Katharina Schnurbein-nel az antiszemitizmus elleni harc európai megbizottjával.

Ahogy Európa számára egyre égetőbb kérdéssé válik az antiszemitizmus elleni harc, a magyar kormánya támogatásával létrejövő Európai Tett és Védelem Liga a TEV magyarországi jó gyakorlatainak európai kiterjesztésével az oktatáson és a nemzeti tananyagok ide vonatkozó részeinek véleményezésén és átalakítási javaslatain keresztül kíván megküzdeni a fiatal generációban megbúvó, sokszor előítéletekből, vagy alaptalan tényekből kialakuló negatív, gyűlölködő, zsidó-ellenes hozzáállással.

Ennek érdekében mind a TEV, mind az EJA szorosan együttműködik az Európa Bizottsággal, hogy a magyarországihoz hasonló oktatási modelleket honosítson meg számos más európai országban is.

A projekt célja, hogy a helyi zsidó közösségek aktív bevonása mellett az antiszemitizmus elleni harc legfontosabb színterén, a nemzeti közoktatás eszközrendszerein keresztül csökkentse, ha lehet teljesen megállítsa a zsidóellenes érzületek növekedését. Ennek érdekében minden EU ország általános, illetve középiskolás diákjának a tényeken alapuló, pozitív tananyagot kell biztosítani a többségi társadalomhoz és az európai társadalomhoz szervesen kötődő zsidó vallással, kultúrával, történelemmel kapcsolódóan, illetve a zsidó kisebbség pozitív szerepéről a nemzetek társadalmi-jólétében, nem elfeledkezve az ősi és a modern Izraellek kapcsolatos témákról.

Magyarországon már a szervezetek által kitűzött célokat megvalósító hét éves projekt sikerrel lezárult, ezzel több, mint egymillió iskolás diák ismerkedhet a zsidó vallás, kultúra, közösség és Izrael témáival.

Navracsics Tibor oktatási biztos a megbeszélésen támogatásáról biztosította a TEV és az EJA képviselőit azzal, hogy az elkövetkező hetekben szakértői egyeztetéseket kezdeményeznek az Európai Parlament és a Bizottság keretében működő munkacsoportokkal.