Az Izrael-ellenesség az antiszemitizmus egy formája

gb

Nagy-Britanniában a kormány újradefiniálja az antiszemitizmus fogalmát, hogy felvegye a küzdelmet a gyűlölet bűncselekmények elkövetőivel.

Nagy-Britannia lehet az első olyan ország, ahol állami szinten meghatározzák az antiszemitizmus fogalmát – adta hírül hétfőn a Jerusalem Post. A lépés célja, hogy a jövőben megfelelő módon lehessen fellépni a zsidó-ellenes gyűlöletcselekmények elkövetőivel szemben, akik száma rendkívül magasra nőtt az elmúlt évek során a szigetországban.

A Forward értesülései szerint Theresa May brit miniszterelnök kész jóváhagyni a definíciót, amely várhatóan az Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség (International Holocaust Remembrance Alliance) nevű szervezet által korábban előterjesztett szövegen fog alapulni. A meghatározás egyik része szerint az antiszemitizmus „a zsidó emberek olyanfajta megítélése, ami a zsidó emberek iránti gyűlöletben nyilvánul meg. A szóbeli és kézzelfogható antiszemita megnyilvánulások zsidó és nem zsidó egyénekre irányulnak, és/vagy javaikra, zsidó közösségi és vallási intézményekre.”

A definíció nyolc alkalommal tesz említést Izraelről, és olyan példákat is magába foglal, mint „Izrael állam létezésének rasszista törekvésként való beállítása”, valamint a zsidó állam és a náci Németország azonosítása. A szöveg szerint szintén antiszemitizmusnak minősítendő, ha valaki „a zsidó népet vagy Izrael államát a holokauszt kitalálásával vagy annak eltúlzásával vádolja”.

A teljes cikk a zsido.com-on olvasható.