Antiszemita a főgonosz J.K. Rowling új regényében

A Harry Potter regénysorozat írónője legújabb regényében anticionista, egyben antiszemita főgonosz karaktert mutat be. Bár Rowling kritikus Benjamin Netanyahu kormányával szemben, szilárdan hiszi, Izraellel kapcsolatban soha nem szabad kettős mércét alkalmazni.

A Harry Potter regénysorozat írónője hónapok óta figyelmeztet Twitter oldalán a súlyosodó angliai antiszemitizmus veszélyeire. Legújabb könyvében, a ”Halálos Fehérségben”, melyet Rober Galbraith írói álnéven jelentetett meg, negatív szereplőként jelenik meg egy szélsőbaloldali politikai aktivista pár, akik szerint a cionisták gonoszok, és ők irányítják a nyugati kormányokat.

Az egyikükről, Jimmy Knightról többek között megtudjuk a regényből, hogy szélsőséges Izrael gyűlölete antiszemitává, zsidó gyűlölővé tette. Volt felesége a következőképpen írja le: „Nem szereti őket. Jimmy szerint Izrael minden gonosz gyökere. A cionizmus szótól felállt a hátán a szőr…Pedig azt hinné az ember, hogy eleget szenvedtek már”.

Az írónő, 14.4 millió követővel rendelkező Twitter oldalán rendszeresen felveszi a kesztyűt a bit antiszemita megnyilvánulásokkal szemben.

2015-ben Rowling nem volt hajlandó csatlakozni ahhoz az 1000 brit szerzőhöz és véleményformálóhoz, akik Izrael kulturális és akadémiai bojkottjára szólítottak fel nyílt levelekben. Ehelyett 150 társával alternatív nyílt levélben adott hangot tiltakozásának Izrael negatív diszkriminációja ellen.

“Az izraeliek jogosan kérhetik számon hogy ezek a kutlurális bojkottok vajon miért nem érintik például…mondjuk Észak Koreát.”- áll a levél egyik sorában. Rowling a bojkottok kapcsán kiemeli, hogy a kulturális kapcsolatok éppen hogy „hidakat építenek, táplálják a szabadságot, és előre mozdítják a pozitív változásokat.”

Bár Rowling kritikus Benjamin Netanyahu kormányával szemben, szilárdan hiszi, Izraellel kapcsolatban soha nem szabad kettős mércét alkalmazni.

Forrás: JTA