A TETT ÉS VÉDELEM ALAPÍTVÁNY ELÉGEDETTSÉGGEL NYUGTÁZZA A BUDAPESTI NYOMOZÓ ÜGYÉSZSÉG VÁDEMELÉSÉT CSATÁRY LÁSZLÓ ELLEN

TEV - CsatáryBudapest – A Tett és Védelem Alapítvány üdvözli a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádemelését a volt kassai rendőrparancsnok ellen.

Mint a híradásokból ismert, a jelenleg 98 éves Csatáry László 1944 tavaszán kassai rendőrparancsnokként kulcsszerepet játszott 15 700 zsidó ember Auschwitzba deportálásában, a kassai téglagyári internáló-, illetve gyűjtőtábor vezetőjeként puszta kézzel és a nála lévő kutyakorbáccsal rendszeresen, minden különösebb indok nélkül verte, bántalmazta az internáltakat nemre, korra és egészségi állapotra való tekintet nélkül.

A holokauszt felfoghatatlan borzalmainak voltak és még vannak elszenvedői és felelősei. A felelősség – csakúgy, mint az értelmetlen szenvedés fájdalma – kitörölhetetlen és soha nem évül el. Csakhogy a holokauszt bűnét egyes emberek követték el más egyes embereken, felelőssége és bűne itt konktét személyeknek, és persze az ezen személyek által működtetett államgépezetnek van.

Egy bűnözőt, egy gyilkost élete utolsó nap­jáig is kötelességünk felelősségre vonni, még akkor is, ha felelősségre vonása, adott esetben, másokban szánalmat kelt iránta. „Ne szánja meg őt szemed, ne kíméld és ne leplezgesd” (Biblia, Deuteronomium 13:9.). Közös bibliai értékeink alapján a felelősségre vonásban fontos az a cél, „hogy hallják és hogy megtanulják, és féljék az Örökkévalót, és őrizzék meg, hogy megtegyék a tannak minden szavait” (Biblia, Deuteronomium 31:12.). Ez mindenkire igaz!

Az Ügyészség vádemelése újra rávilágítja a figyelmet a rég elhallgatott, de el nem felejthető ügyekre, és egyben tanúbizonyságát adja a példamutató cselekvésnek. Az eljárás elindítása egyértelmű üzenete annak, hogy Magyarországon ezek a bűnök soha nem évülnek el. Kegyeletadás az áldozatok emléke előtt, elégtétel a túlélőknek és fontos tanulság a felnövekvő generációk számára abban, hogy gyilkos eszmék kiszolgálóinak a magyar társadalom és a hatóságok nem biztosítanak menedéket.

A Tett és Védelem Alapítvány reméli, hogy a vádlott hajlott korára való tekintettel a hatóságok minden tőlük telhetőt megtesznek az eljárás gyorsítása érdekében.