A párizsi főrabbi nem ajánlja Franciaországot a zsidó fiataloknak

Moshe Sebbag, a párizsi Nagy Zsinagóga főrabbija pesszimista a franciaországi zsidók jövőjét illetően, és azt javasolja a fiataloknak, hogy telepedjenek le Izraelben vagy más országokban.

„Ma már nyilvánvaló, hogy a zsidóknak nincs jövőjük Franciaországba. Minden fiatalnak azt tanácsolom, hogy költözzön Izraelbe vagy egy biztonságosabb országba”

– mondta Sebbag a The Jerusalem Postnak adott interjújában.

Korábbi nyilatkozataiban Sebbag optimistább hangot ütött meg, amikor arról beszélt, hogy a francia zsidóság az antiszemitizmus és a változó társadalmi környezet ellenére is fennmarad.

Sebbag úgy véli, Franciaország identitás- és integrációs válsággal küzd. A második világháború után érkező zsidó bevándorlók elviselték, hogy családjaikat egyszobás lakásokba helyezték, és átvették a francia kultúrát. Megtanulták a nyelvet, a „szellemiséget” és a francia konyhát. Minden országnak megvan a saját történelme, amely az identitásának része.

„Generációk óta a francia zsidók nagyon franciának érzik magukat”.

A rabbi szerint a más országokból érkező bevándorlók jobb életet kerestek Franciaországban, de néhányan nem integrálódtak olyan jól, mint a zsidók.

Franciaország különböző részei eltérően reagáltak a tömeges bevándorlásra és az integráció kudarcaira. Sebbag szerint az egyik oldalon a francia kultúra elvesztésétől való félelem és a bevándorlás megfékezésének szándéka áll. A másik oldalon a humanista ideológiai beállítottságúak túlzott szociális juttatásokkal kívánják segíteni a bevándorlókat, és küzdenek a diszkrimináció ellen. Ehhez a gazdagok adójának emelésére és a nyugdíjkorhatár növelésére van szükség.

A főrabbi szerint azokon a helyeken, ahol integrálatlan bevándorlók enklávéi találhatók, a nemzeti jobboldal erősödik. A Nemzeti Összefogás alapítója, Jean-Marie Le Pen szimpatizált a nácikkal és antiszemitizmussal vádolták. Sebbag azt elmondta, hogy Le Pen lánya, Marine Le Pen 15 éve próbálja elhatárolni a pártot az alapítótól, a francia identitás és kultúra védelmére koncentrálva.

A baloldalon sokan igazolták az október 7-i mészárlást, míg a jobboldal támogatta Izrael jogát az önvédelemhez. A baloldal emellett támogatta a palesztinbarát tüntetéseket és aktivizmust, ami az antiszemitizmus drámai növekedésével járt együtt.