A Jobbik finanszírozza szélsőjobb ideológusait

Kép: átlátszó.hu

Kép: átlátszó.hu

A Kuruc.info egyik állandó szerzőjét is fizeti a Jobbik pártalapítványa, a Gyarapodó Magyarországért Alapítvány. A szélsőjobbos lapra író Hering József mellett is bőven akadnak vadhajtások a párt fizetési listáján.

Az Átlátszó.hu közzétette a Jobbik pártalapítványának, a Gyarapodó Magyarországért Alapítványnak a szerződéseit tartalmazó dokumentumát. A szerződéslistából kiderül: a párt három éven keresztül havi 227 ezer forintot fizetett Hering Józsefnek „elemzések, vezetői összefoglalók és lapszemlék készítésére”.

Az ugyan a dokumentumból nem derül ki, hol kerültek publikálásra ezek az elemzések, az azonban tudható, hogy Hering József a neonáci Kuruc.info hírportál állandó szerzője. Hering József több éve aktív a szélsőjobboldali közéletben. Múltjáról annyi ismert, hogy a 80-as 90-es években Izraelben élt, ahol a hadseregben is szolgált. Egyes források szerint a zsidó államban különféle szélsőbaloldali mozgalmakban volt aktív, Magyarországra költözése után azonban a politikai paletta ellentétes oldalán tűnt fel. Több ilyen orgánumban publikált, ahol olyan és hasonló című írásokat jegyzett, mint „Az emberiség ellen elkövetett zsidó bűntettek I-II.”

Kurucinfós cikket rendeltek

Elképzelhető, hogy a Jobbik konkrétan Hering József kurucinfós tevékenységét pénzeli. A párt alapítványa ugyanis korábban már fizetett olyan „tanulmányért”, ami később ezen az oldalon jelent meg: 2012-ben Ilkei Csabától rendeltek meg két elemzést (ez a most nyilvánosságra hozott szerződéslistán is szerepel). Ezek között volt a „Titkos szervezetek a nemzetközi magántőke globális rendszerében” című írás is, amely jelenleg is olvasható a Kuruc.infón.

Ez a cikk valójában különféle összeesküvés-elméletek gyűjteménye, szerepelnek benne a Rotschildok, valamilyen globális háttérhatalom, szabadkőművesek, illuminátusok. Ez a „tanulmány” 950 ezer forintba került a Jobbiknak, és a jelek szerint elégedettek voltak vele, ugyanis egy év múlva egy újabb elemzést rendeltek Ilkeitől.

Iklei Csaba munkássága a kurucinfós cikkén kívül is leginkább konteógyártásból áll. Ő a főszerkesztője a Leleplező című kiadványnak, ahol felbukkan minden népszerűbb összeesküvés-elmélet, köztük a chemtrail (az a hiedelem, hogy a repülőgépek valójában nem kondenzcsíkot húznak, hanem mérgeket permeteznek az emberekre), vagy az USA által eltitkolt ufóészlelések.

Egy csónakban

A kurucinfós szerzők pénzelése mellett is találunk olyan elemeket a szerződéslistán, amelyek nehezen férnek össze a „néppártosodó” Jobbik imidzsével. 2013-ban például 10 millió forintot kapott a Hagyomány és Magyarság Alapítvány a Magyar Hüperion című folyóirat kiadására.

Ez a lap egy igen szélsőséges kör, a magukat „metafizikai tradicionalistáknak” nevező szellemi irányzat orgánuma: a lap rendszeresen közli László András, Baranyi Tibor Imre és Horváth Róbert írásait, de ebbe a körbe sorolható Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester is, aki legutóbb izraeli politikusokat ábrázoló bábuk „felakasztásával” keltett feltűnést.

Természetesen a Jobbik ezer szállal kötődik ehhez a körhöz: Baranyi Tibor Imre Vona Gábor szerződéses tanácsadója, az általuk üzemeltetett Atilla Király Szellemtudományi és Nemzetstratégiai Akadémia pedig a Jobbik nem hivatalos elitképzője volt.

Legszélsőbb szélsőjobb

A Magyar Hüperión szerzői egy, a demokráciát nyíltan elutasító eszmét hirdetnek. Nagyra tartják például Szálasi Ferencet, egy általuk jegyzett állásfoglalás szerint a nyilas vezér „Magyarország utolsó legitim államfője volt”. A szellemi irányzat megalapítója, László András levélben üdvözölte a Becsület Napja nevű neonáci megmozdulást (üdvözletét a rendezvényen felolvasták), mondván: „üdvözli a legszélsőbb szélsőjobboldal erőinek összefogását.

Az pedig talán a legtöbb jobbikosnak is szemet szúr, hogy ennek a körnek a tagjai zsidó-szabadkőműves összeesküvésnek tartják az 1848-49-es szabadságharcot, és az azt leverőkkel szimpatizálnak. Horváth Róbert egyik, a Pannon Front nevű lapban megjelent cikkében például arról írt, hogy az aradi vértanúkat kivégző Julius Haynau „jogos szigorral” lépett fel.

Az említett Horváth Róbert egyébként a Magyar Hüperión főszerkesztője. Ugyanehhez a körhöz köthető az Örökség Őrzői Egyesület is, akiknek szintén 2 millió forintot fizetett a Jobbik könyvkiadásra.

Uszítás közpénzből

A Jobbik által egyik legtöbb pénzzel támogatott szervezet a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. A szervezet az Athena Intézet adatbázisában a gyűlöletcsoportok között szerepel, mint „rasszista, antiszemita és soviniszta” elveket valló csoport.

A HVIM élénk kapcsolatokat ápol neonáci szervezetekkel, például a Pax Hungarica Mozgalommal. Emellett a Betyársereget „testvérszervezetének” nevezi, valamint ők szervezik a Magyar Sziget nevű rendezvényt is, ennek megrendezésére a Jobbik külön összegeket szánt. Jobbikos (illetve közvetett módon közpénzből) került megrendezésre például a 2011-es Magyar Sziget, ahol Tyirityán Zsolt (Betyársereg) tett botrányos kijelentéseket „más bőrszínűek lelövéséről” és „rohadt, tetves zsidókról”.

A HVIM és a Jobbik együttműködése egyébként hosszú múltra tekint vissza. 2010-ben formális együttműködési megállapodást kötöttek, a Jobbik például a HVIM egyik vezetőjét, Incze Bélát delegálta az Alaptörvényről szóló bizottságba, úgymond szakértőként. Incze itt hamar kínos helyzetbe hozta a Jobbikot, a bizottságnak írt levelében Szálasi-idézetekkel provokált. A jelek szerint a pártot ez nem különösebben zavarta, hiszen csak 2012 óta mintegy 40 millió forinttal támogatta a szervezetet.

Talán a fenti tények voltak az okai annak, hogy a Jobbik – a parlamenti pártok közül egyedüliként – csak bírósági huzavona után volt hajlandó bemutatni a szerződéslistáját. Az Átlátszó még áprilisban kérte a pártokat, hogy tegyék nyilvánossá alapítványaik pénzügyeit, ennek a Jobbikon kívül mindegyik eleget tett. Az Átlátszó ezért adatigénylési pert indított, és Szabó Gábor, a Jobbik alapítványának elnöke csak a kitűzött tárgyalás előtt egy nappal küldte meg a néppárti arculattal nehezen összeegyeztethető listát.